Volkert van de G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is vrijdag weer vrij man. Hij heeft dan twee derde van zijn straf erop zitten. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bepaald dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat.

Bij de penitentiaire inrichting in Zwolle waar Van der G. verblijft was het vrijdagochtend nog rustig. Enkel een handjevol journalisten had zich verzameld.

Op welk tijdstip en hoe Van der G. wordt vrijgelaten is bovendien onbekend. Van extra beveiliging is vooralsnog geen sprake. Politie en lokale overheid wilden niets kwijt over voorbereidingen op eventuele incidenten rondom de vrijlating.

Het OM zegt dat Van der G. beveiliging "op maat krijgt". Justitie zegt niet om welke maatregelen het gaat. Het is niet bekend waar hij gaat wonen. Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, zei in maart dat hij niet naar zijn oude woonplaats Harderwijk gaat.

Van der G. moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen.

Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

In januari was Van der G. een weekeinde op proefverlof. Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord op het Mediapark in Hilversum.

Volkert van der G.: Van milieuactivist tot politiek moordenaar

Dit mag Volkert van der G. wel en niet