De NS zet vrijdag op verschillende plekken in het land kantoormedewerkers in om de ergste losse rommel in de treinen op te ruimen. 

Doordat er landelijk vele schoonmakers in staking zijn, worden treinreizigers de laatste dagen geconfronteerd met veel niet geleegde prullenbakken, viezigheid en troep die door de coupés slingert.

Het is nog onbekend hoeveel werknemers van het spoorbedrijf met een vuilniszak door de trein zullen gaan.

Er worden alleen personeelsleden ingezet die zich daar vrijwillig voor opgeven en de inschrijving hiervoor loopt nog, meldde NS donderdagavond.

De maatregel is vooral bedoeld om ''de ergste nood te lenigen en onveilige situaties te voorkomen''. ''NS beseft dat dit een druppel op de gloeiende plaat is, maar zo trachten wij overlast voor de reiziger waar mogelijk te minimaliseren'', aldus de gedupeerde onderneming.

Afvaltasjes

Reizigers worden verder opgeroepen hun kranten en bijvoorbeeld koffiekopjes zoveel mogelijk mee te nemen uit de trein. Ook is de NS een proef gestart met afvaltasjes, waarmee reizigers en personeel hun afval eenvoudig mee kunnen nemen.

Het cao-conflict in de schoonmaaksector speelt tussen de landelijke werkgevers in de schoonmaak (OSB) en vakbond FNV Bondgenoten.

De NS benadrukt hierin geen partij te zijn, maar het bedrijf wordt wel in het conflict betrokken doordat een deel van de medewerkers van door NS ingehuurde treinschoonmaakbedrijven als Hago Railservices (HRS) het werk heeft neergelegd.