De 38-jarige man uit Herten die maandag werd aangehouden na een vermeende gijzeling van zijn negen weken oude baby, wordt niet vervolgd. 

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag gezegd.

Er zijn volgens haar geen strafbare feiten gepleegd.

Wel was er maandag een dreigende situatie, aldus het OM. Op basis daarvan hebben de hulpdiensten groot alarm geslagen. ''Voorkomen is beter dan genezen'', lichtte de woordvoerster van het OM toe.

Relatieproblemen waren waarschijnlijk de aanleiding voor de dreigende situatie. Er is overigens geen sprake geweest van het uiten van bedreigingen, aldus het OM.

De man verschanste zich maandag vier uur lang in zijn woning, waar ook zijn baby verbleef. Zijn partner liep toen in pyjama op straat rond en belde de politie. Die sloeg groot alarm. Onderhandelaars van de politie wisten de man uiteindelijk naar buiten te praten. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Eerder al liet het OM weten dat de man waarschijnlijk nergens van wordt verdacht. Hij heeft zijn baby op geen enkel moment bedreigd en het kind is niet in gevaar geweest. Wel zou de man zeer overspannen zijn, aldus zijn raadsman Ludo Hameleers.