De verkenners van De Kuip en de stichting Feyenoord hopen dat de gemeente Rotterdam nog steun wil toezeggen aan de verbouwplannen van De Kuip.

Bouwbedrijf BAM won donderdag de strijd om de verbouwing van De Kuip te mogen uitvoeren. De gemeenteraad vond het vorig jaar een te groot risico om voor 165 miljoen euro garant te staan voor nieuwbouw. 

BAM benadrukt dat de 200 miljoen euro die het stadion kost ook zonder steun van de gemeente binnengehaald kan worden, maar het zou volgens verkenner Wim van Sluis wel helpen als de gemeente ook instapt.

"Het zou geweldig zijn als zij ook commitment tonen. We weten dat het heel gevoelig ligt, maar by far het grootste stadion van Nederland moeten wij met zijn allen omarmen. Het is bovendien een investering in de stad."

Afwachten

Feyenoord moet afwachten hoe het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Rotterdam eruit gaat zien. Het is zeer waarschijnlijk dat D66 en Leefbaar Rotterdam daar in ieder geval deel van gaan uitmaken.

Van Sluis: "Dat zijn nu net twee partijen die tegen waren. Dat weten we, maar we hopen ze met dit plan te overtuigen." Voorzitter Dick van Well benadrukte namens Feyenoord dat de club de komende zes maanden bij het uitwerken van de plannen blijft proberen het draagvlak te vergroten.

Mogelijk sluit het CDA zich aan bij D66 en Leefbaar Rotterdam. Wellicht bereiken de partijen volgende week al overeenstemming. Het is de verwachting dat er in het coalitieakkoord een passage komt over De Kuip.

35 miljoen

BAM hoopt dat de gemeente voor een bedrag van 35 miljoen euro wil instappen. Een dergelijke lening zou voor de bouwer ook gunstiger zijn omdat de rente lager ligt dan bij het consortium van banken waar de financiering anders vandaan moet komen.

De verbouwde Kuip zou volgens de verkenners zeker 50 jaar mee kunnen. De verbouwing van het stadion begint in de zomer van 2015 en duurt drie jaar. Medio 2018 moeten er 70.000 toeschouwers in De Kuip kunnen, nu zijn dat er ruim 51.000.

Gudde over keuze verkenners: 'Dit plan biedt perspectief'

Begroting Feyenoord in 2015 al omhoog door nieuw stadion