Simon Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, wil aandacht vragen voor onterechte strafkorting bij veroordeelden van ernstige delicten. "Er wordt te vaak voor de bühne gevonnist".

Dat zegt Simon Fortuyn donderdag, een dag voor de vrijlating van de moordenaar van zijn broer, tegen NU.nl.

Om te markeren dat Volkert van der G. volgens hem te vroeg vrijkomt, heeft Fortuyn een protestmars in het centrum van Rotterdam georganiseerd, die vrijdagavond wordt gelopen.

"We respecteren de rechtsstaat, maar vinden het een vreemde gang van zaken dat er geregeld een veroordeelde na twee derde van zijn straf vrijkomt."

Vrijdag 2 mei komt Van der G. voorwaardelijk vrij. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft dan twaalf jaar gevangenisstraf achter de rug, hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel. Wegens goed gedrag komt hij eerder vrij.

Gezeur

Het gaat Fortuyn niet alleen om dit specifieke geval. "Met de huidige wetten roep je iedere keer een discussie over jezelf af. Nu ontstaat er altijd gezeur als iemand vroegtijdig wordt vrijgelaten."

"De veroordeling van Van der G. zit ons al lang dwars. Wij vinden de straf te mild en het Openbaar Ministerie heeft er niet alles aan gedaan om zijn vervroegde vrijlating te voorkomen. Daarnaast heeft Van der G. nooit oprecht spijt betuigd."

"Wij willen een vredige demonstratie houden. Het is niet ons doel om op te roepen tot actie tegen Van der G. Wij richten ons op de politiek en daarnaast staan we stil bij de moord op mijn broer. Het is ook een beetje een herdenkingstocht."

De organisatie vindt het moeilijk om de opkomst van de protestmars in te schatten. "We zijn tevreden met een paar honderd man, we willen geen massademonstratie."

Toespraak

Simon Fortuyn zal tijdens de demonstratie een toespraak houden op de Pim Fortuynplaats. "Daarin blik ik terug op de persoon Pim Fortuyn en zal ik mijn kritiek op de vervroegde vrijlating uiten. Mijn broer stelde dingen aan de kaak en dacht oplossingsgericht. Dat willen wij morgen ook doen."

Woensdag flyerde Fortuyn voor station Rotterdam Centraal om aandacht te vragen voor de demonstratie. "Over het algemeen waren de reacties van voorbijgangers positief. Ik heb goede gesprekken gevoerd. Natuurlijk zeggen sommigen dat de wet nu eenmaal de wet is. Als je de moord op Pim Fortuyn ter sprake brengt, dan raak je mensen wel. Ook de jeugd."

Volkert van der G.: Van milieuactivist tot politiek moordenaar

Dit mag Volkert van der G. wel en niet