Greenpeace heeft donderdagochtend geprobeerd om te verhinderen dat een Russische olietanker van het oliebedrijf Gazprom kan aanmeren in de haven van Rotterdam. Enkele activisten zijn opgepakt.

Dat bevestigt campagneleider Faiza Oulahsen tegenover NU.nl. Onder de arrestanten zouden in ieder geval enkele "zwemmers" van Greenpeace zijn. De politie Rotterdam meldt dat de kapitein van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior is opgepakt. In totaal zouden dertig activisten zijn gearresteerd.

De Rainbow Warrior wordt nu bestuurd door de politie, bevestigt Oulahsen. Dat schip probeerde eerder te verhinderen dat de olietanker kon aanmeren door de toegang tot de haven te blokkeren, maar door het optreden van de havenpolitie en de kustwacht was de weg vrij voor de tanker. Bij de actie waren nog twee schepen van Greenpeace betrokken: de Esperanza en de Argus.

Volgens Oulahsen was er veel kustwacht en havenpolitie om ervoor te zorgen dat Greenpeace wegbleef bij de olietanker. Aanvankelijk werd het protest met rubberbootjes wel getolereerd. Oulahsen stelde later dat vijf klimmers langs de kades verhinderen dat de olietanker de olie kan lossen en dat de actie nog niet volledig is beëindigd. 

Het optreden van de politie en de kustwacht vindt Oulahsen "jammer en onnodig". Ze stelt dat de Nederlandse overheid de Russische olie uit het poolgebied makkelijk had kunnen weigeren. "Het is geen kwestie van kunnen, maar van willen." Ze benadrukt dat de actie van Greenpeace vreedzaam is.

Bekijk beelden:

Arctic 30

Greenpeace verzet zich al lange tijd tegen het boren naar olie in het poolgebied. Oulahsen werd eerder opgepakt toen zij met de Arctic Sunrise actievoerde in de Pechorazee. Dertig leden van Greenpeace werden een aantal maanden in Rusland vastgehouden, tot zij van de Russische staat uiteindelijk amnestie kregen.

"Het is wrang dat de olie waartegen ik vreedzaam protesteerde en uiteindelijk twee maanden in een Russische cel werd gegooid, uitgerekend naar Rotterdam komt", zegt Oulahsen. Het is de bedoeling dat de olie uit de Pechorazee wordt gelost op de olieterminal op de Maasvlakte.

Geen verbod

Het kabinet ziet geen mogelijkheden om te komen tot een verbod op het vervoer van ruwe olie door het Noordpoolgebied. Ook kan Nederland verdergaande exploitatie van olie en gas in dat gebied niet verbieden.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert daarin onder meer op een aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos om te streven naar een verbod op transport van zware olie door het Noordpoolgebied. Maar dat is volgens Kamp in strijd met het internationale recht op de vrije scheepvaart op volle zee.

Kans klein

Zo'n verbod zou alleen in internationaal verband tot stand kunnen komen. Maar Kamp acht de kans daarop zeer klein. De Kamer had het kabinet in de motie van Vos ook opgeroepen zich in Europees verband in te zetten om de oliewinning op 'open zee' in het Arctisch gebied van de Europese Unie te verbieden. Maar ook daarvoor ziet het kabinet geen mogelijkheden.

Vos heeft een debat aangevraagd over deze negatieve reactie.. Eerder had Economische Zaken al gezegd dat Nederland schepen zoals die donderdag in Rotterdam aanmeerde niet kan weren, omdat de olie binnen internationale juridische kaders is gewonnen.

Terughoudend

Kamp benadrukt dat Nederland vanwege de grote milieu- en veiligheidsrisico's terughoudend is over de winning van olie en gas in het Noordpoolgebied. Waar dit gebeurt, moeten zeer strenge milieu- en veiligheidsnormen gelden.

Daarom ziet het kabinet veel heil in een internationale verplichte code voor veilige en milieuvriendelijke scheepvaart in de kwetsbare zeeën. De Internationale Maritieme Organisatie ontwikkelt die code. De onderhandelingen erover zijn nog bezig en hebben een goede kans van slagen, aldus Kamp.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload deze dan via NUfoto