De omstreden herdenking van de zogenoemde schaduwholocaust tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei in Hilversum gaat gewoon door. Dat meldt het platform Bewust Moslim woensdag.

Het evenement vindt alleen niet plaats in de moskee Al-Amal. Waar het 'symposium aangaande de etnische zuivering van Palestina' wel wordt gehouden, is nog niet bekend.

Een nieuwe locatie is wel al gevonden, maar wordt door de organisatie pas enkele uren voor aanvang van de herdenking bekendgemaakt op de Facebookpagina van Bewust Moslim.

"We voelen ons genoodzaakt deze werkwijze te hanteren om te voorkomen dat de gemeente Hilversum wederom druk zal uitoefenen op de locatiehouder om zodoende het evenement te annuleren", klinkt het in een verklaring.

Annulering

Het platform lijkt daarmee niet blij te zijn met een persbericht dat de gemeente Hilversum dinsdagavond verstuurde. Daarin was te lezen dat Bewust Moslim 'na overleg' met de gemeente, de moskee en de politie heeft besloten om op zoek te gaan naar een andere locatie voor de herdenking.

Dit omdat de moskee het 'organisatorisch' niet zou aankunnen om het aantal bezoekers te huisvesten. Ook zou het evenement waarschijnlijk worden verplaatst.

Dat laatste is dus niet het geval. "Het platform wenst hierbij de eerder verschenen berichtgeving over de annulering van het symposium aangaande de etnische zuivering van Palestina te corrigeren. Het symposium zal tóch plaatsvinden op 4 mei."

Ophef

Over de bijeenkomst ontstond dinsdag ophef. Met name omdat die gepland is tijdens de dodenherdenking. De gemeente Hilversum heeft daarover tientallen klachten ontvangen. Burgemeester Pieter Broertjes sprak van een ongelukkige situatie. "Zowel wat betreft inhoud als timing", liet hij weten.

Tijdens de schaduwholocaust staat de herdenking van de 'etnische zuivering van Palestina' op het programma, zoals moslims de vorming van de staat Israël in 1948 noemen.