Spoorbeheerder Prorail zegt zich steeds meer zorgen te maken om voornamelijk jongeren die foto's of filmpjes maken op het spoor.

Spoorbeheerder Prorail maakt zich steeds meer zorgen over voornamelijk jongeren die er foto's of filmpjes maken.

Op sociale media als Instagram, Pinterest en YouTube zetten spoorlopers beelden van zichzelf. Zij brengen volgens Prorail niet alleen zichzelf in gevaar, maar veroorzaken ook overlast voor andere reizigers.

Als machinisten iemand langs het spoor zien lopen, gaat de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet daardoor ook in de remmen, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. Gemiddeld lopen 33 treinen per dag in totaal bijna tweehonderd minuten vertraging op door spoorlopers.

Om mensen te waarschuwen voor het gevaar en de overlast van spoorlopen, voert Prorail net als afgelopen jaren een campagne. Op 'hotspots’, plekken waar vaak over het spoor wordt gewandeld, hangen campagneposters. Prorail heeft ook radiospotjes laten maken.

Wereldhit

Een recent filmpje op YouTube, waarin een jongen door een machinist vanuit een voorbijrijdende trein tegen zijn hoofd wordt geschopt, laat zien hoe dichtbij het spoor mensen soms opnames maken van zichzelf.

Het filmpje werd een wereldhit; in twee weken tijd werd het ruim dertig miljoen keer bekeken.

Vorig jaar nog waren er twee doden als gevolg van spoorlopen. Er staat een boete op, die kan oplopen tot 140 euro.