Tientallen nabestaanden hebben woensdag de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 herdacht. 

Het was de eerste keer sinds 2010 dat sprake was van een georganiseerde herdenking. Burgemeester John Berends was ook aanwezig.

De aanslag, waarbij Karst T. met zijn auto op het publiek inreed, kostte aan acht mensen het leven. Negen mensen raakten gewond. De aanslag werd slechts een keer officieel herdacht.

Daarna wilden de Gelderse gemeente en de nabestaanden het boek sluiten. Zij vonden dat Koninginnedag een feest moest blijven. ​ Nabestaanden gingen nog wel ieder jaar op eigen houtje naar Apeldoorn om zelf te herdenken. 

Een familie had de gemeente gevraagd of ze in contact konden komen met andere nabestaanden omdat het woensdag precies vijf jaar is geleden dat de aanslag plaatsvond. Voor de nabestaanden is een bijeenkomst gehouden in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Rond het middaguur begon de herdenking bij het monument schuin tegenover de Naald, waar Karst T. met zijn auto tegenaan botste nadat hij op het publiek was ingereden.

Op het monument zijn bloemen geplaatst en er werd gitaar gespeeld. Toespraken zijn bij het monument niet gehouden, dat is mogelijk al in het paleis gebeurd.

Burgemeester

De toenmalige burgemeester, Fred de Graaf, was er woensdag niet bij. Hij ontving de leden van het Koninklijk Huis op Koningsdag in de gemeente waar hij nu burgemeester is, Amstelveen. 

In een interview met NU.nl afgelopen weekend zei De Graaf over het drama van vijf jaar geleden: "Het leek de beste Koninginnedag ooit te worden, maar er daalde een grijze deken over Apeldoorn en de rest van Nederland neer."