De organisatie van de Vierdaagse in Nijmegen wil wandelaars op een aantal verzamelplekken in het land met de bus gaan ophalen en thuisbrengen. 

Het voornemen maakt deel uit van een mobiliteitsplan rond de Vierdaagse, dat woensdag is gepresenteerd.

De 46.000 lopers en de ongeveer 800.000 toeschouwers die in de Vierdaagseweek naar de regio Nijmegen komen, veroorzaken elk jaar veel overlast door files, opstoppingen en foutparkeren.

In het zicht van de honderdste Vierdaagse in 2016, als nog meer mensen worden verwacht, werkt het Vierdaagsebestuur samen met busvervoerder Connexxion aan een plan om zoveel mogelijk mensen met het openbaar vervoer te laten reizen.

Transferia

Dit jaar gaat het plan van start met voorzieningen voor de lopers. De toeschouwers komen later aan bod. Op een aantal plekken rond Nijmegen worden transferia ingericht, waar lopers 's nachts in bussen kunnen stappen die hen naar het startterrein van de Vierdaagse brengen.

Vrijwel alle wandelaars logeren in de Vierdaagseweek in de regio Nijmegen. Connexxion gaat ook lopers halen en brengen in 12 regiogemeenten. Met de NS worden afspraken gemaakt over extra nachttreinen met aansluitend busvervoer.

Blarenpas

Lopers die de bus gaan gebruiken, krijgen daarvoor een speciale Blarenpas, die de hele week geldig is. De Blarenpas wordt mogelijk verwerkt in de startkaart. Hoeveel de pas gaat kosten is nog niet bekend, zei bestuurslid Wim Velings woensdag.

De Vierdaagse hoopt dat gemeenten gaan bijdragen, omdat het ook in hun belang is dat de regio Nijmegen niet helemaal onbereikbaar wordt in de derde week van juli.