De vervolging van vier mannen die in november 2011 een inbreker in het Amsterdamse Frans Otten Stadion op heterdaad betrapten en hardhandig aanhielden, is van de baan. 

De 50-jarige inbreker liep ernstig letsel op, raakte in coma en overleed een jaar geleden.

Het Openbaar Ministerie ging over tot strafvervolging van een vijfde verdachte en seponeerde de zaken tegen de andere vier, onder wie de directeur van het stadion en zijn twee zonen.

Terecht, zo heeft het gerechtshof geoordeeld in een beklagprocedure die de nabestaanden van de inbreker hadden aangespannen. Zij hoopten dat het hof alsnog de vervolging van het viertal zou bevelen.

Volgens het hof zijn er geen aanwijzingen dat het viertal buitensporig geweld heeft gebruikt. De inbreker verzette zich hevig toen de mannen hem wilden aanhouden en overdragen aan de politie. De man werd betrapt op de diefstal van een koolzuurcilinder.

Nekklem

Voor de verdachte die wél voor de rechter wordt gebracht, ligt de zaak iets anders. Hij zou onder meer een nekklem op de inbreker hebben toegepast. Het is nog niet bekend wanneer zijn zaak dient.

Voor advocaat Peter Plasman, raadsman van een van de zonen, komt de beslissing van het hof niet als een verrassing. ''Mijn cliënt is blij dat het hof net als het OM geen strafbare gedraging heeft vastgesteld, maar hij blijft het een trieste zaak vinden.''

Bedroefd

Een van de nabestaanden die de beklagprocedure aanhangig maakte, was de hoogbejaarde moeder van de inbreker. Zij is ''bedroefd'' over het oordeel van het hof, zei advocaat Richard Korver, en beraadt zich op nadere stappen, zoals een gang naar de civiele rechter.