Een 20-jarige man die in Syrië had gevochten, is vorige week in Den Haag opgepakt. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van het deelnemen aan de opstand in Syrië. 

Ook zou hij ''tot terreur oproepende teksten'' bij zich hebben gehad. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De man komt uit Amsterdam. Hij werd vorige week woensdag opgepakt. Het is niet bekend wanneer hij naar Syrië is gegaan en wanneer hij is teruggekeerd. Het is ook niet bekend of er al eerder teruggekeerde Syriëgangers zijn gearresteerd.

Een rechter besliste vrijdag dat hij twee weken langer vast moet blijven zitten. Hij zit vast onder beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Het OM kan niet zeggen of de man al eerder met justitie in aanraking is geweest. ''We zijn druk bezig met het onderzoek, dat heeft prioriteit. Bovendien kunnen hij en zijn advocaat niet reageren. We melden de aanhouding, maar geven geen details'', aldus een woordvoerster.

Opstandelingen

In Syrië woedt al jaren een bloedige strijd tussen het regime en rebellen. De opstandelingen, van pro-westers tot fundamentalistisch, vechten ook tegen elkaar. Ongeveer honderd Nederlanders hebben zich aangesloten bij de jihadisten.

Zeker één van hen heeft in Syrië een zelfmoordaanslag gepleegd. Steeds meer strijders keren ook terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Zij vormen een potentiële dreiging voor Nederland, aldus de geheime dienst AIVD.

Alles over Syrië in ons dossier