De Nederlandse en de Duitse politie gaan nauwer samenwerken. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in Berlijn afgesproken met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Het gaat vooral om een verdere samenwerking in de aanpak van grensoverschrijdende drugshandel en mobiele bendes.

De politie in Duitsland en Nederland moet de handen meer ineenslaan omdat de banden tussen Duitse en Nederlandse criminelen ook sterk zijn.

Zo gaat ongeveer een kwart van alle rechtshulpverzoeken van Nederland naar Duitsland. Mobiele bendes maken zich in Duitsland en Nederland schuldig aan diefstal en woninginbraken. Ook veel drugshandel gaat over de Nederlands-Duitse grens.

Intensiever

Opstelten maakte in februari al afspraken met zijn Belgische en Franse collega's over nauwere samenwerking in de bestrijding van grensoverschrijdende drugshandel.

Met De Maizière heeft hij nu afgesproken om informatie beter uit te wisselen, onder meer binnen Europol. Ook wordt bekeken of er in de donkere dagen in najaar en winter intensiever gecontroleerd kan worden aan de grens, omdat dan de meeste inbraken en overvallen plaatsvinden.

Drugshandel

Op het punt van de drugshandel is extra samenwerking ook nodig omdat 80 procent van de in Nederland gekweekte hennep naar het buitenland gaat. Om dit te bestrijden worden er mogelijk Duitse agenten bij de Nederlandse politie gedetacheerd. Op dit moment zit er al wel een Nederlander bij het Duitse Landeskriminalambt.