De droogte in het zuidelijk deel van Nederland blijft aanhouden. Ook in sommige oostelijke delen van het land is het te droog voor de tijd van het jaar. 

Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in het nieuwste droogtebericht.

Op de Gelderse IJssel blijft een scheepvaartbeperking van kracht, terwijl ook de voorsluis bij Eefde in gebruik blijft. Die voorsluis maakt het mogelijk om de Twentekanalen van voldoende water te blijven voorzien.

In de stroomgebieden van de Dommel, Beerze en Reusel in Noord-Brabant geldt sinds een week een verbod op het sproeien van akkers met water uit sloten en beken. Agrariërs die een speciale vergunning hebben mogen grondwater gebruiken.

Maas

De LCW verwacht dat de zeer lage waterstand van de Maas aanhoudt omdat het niet voldoende zal gaan regenen in het stroomgebied van die rivier. Het peil van Rijn, Waal en IJssel neemt de komende dagen wel toe en is naar verwachting aan het eind van de week op een vrijwel normale stand voor het voorjaar.

Door de afgelopen warme weken is er wel eerder en meer vraag naar water. Dat er al veel stuwen zijn opengezet en dat er al sproeibeperkingen zijn ingesteld, noemt de LCW ''uitzonderlijk vroeg.''