Voormalig topambtenaar Joris Demmink zal geen getuigen oproepen in de procedure die stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen.

Dat heeft zijn advocaat Harro Knijff dinsdag laten weten.

Demmink heeft er geen behoefte aan mee te werken aan ''voortzetting van een procedure die inmiddels is verworden tot een media-evenement in de rechtszaal', aldus Knijff. ''Het is genoeg geweest."

Demmink wordt al jaren beschuldigd van misbruik van minderjarige jongens, zonder dat het ooit bewezen is.

Doofpot

De stichting vermoedt dat er sprake is van een doofpot en wil de onderste steen boven hebben. In een voorlopig getuigenverhoor in Utrecht liet de stichting een aantal getuigen horen die onder meer over een eerder stukgelopen onderzoek hebben verklaard. Demmink had het recht om zelf ook getuigen op te roepen.

Dinsdag verstreek de termijn van twee weken waarin Demmink dat had mogen doen. Volgens advocaat Knijff heeft Demmink zich altijd tegen de verhoren verzet, ''omdat deze niets met waarheidsvinding van doen hebben." De afgelegde verklaringen zijn van horen zeggen, tegenstrijdig en ronduit ongeloofwaardig, aldus Knijff.

Geruchten

Het gaat bovendien om verklaringen over geruchten die de afgelopen jaren ''een en andermaal" door onder meer de inlichtingendienst AIVD zijn onderzocht, stelt de raadsman, zonder dat dat iets heeft opgeleverd.

De verhoren zijn volgens Demmink en zijn advocaat onderdeel van een plan dat is opgezet om Demmink zo veel mogelijk schade te berokkenen, door zijn integriteit in twijfel te trekken. Demmink ging in 2012 met pensioen, na een lange loopbaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Getuigenverhoor

De Roestige Spijker heeft het voorlopig getuigenverhoor op touw gezet om een korte Amerikaanse documentaire over Demmink te kunnen distribueren, zonder daarmee juridisch in de problemen te komen. De film (duur circa twintig minuten) gaat over misbruikpraktijken door Demmink.

De stichting heeft eerder laten weten dat zij naar verwachting over enkele weken zal laten weten wat haar vervolgstappen zijn.