Pieter van Vollenhoven is nog volop actief ondanks dat hij woensdag zijn 75e verjaardag viert.

Van Vollenhoven viert ​zijn verjaardag in Italië. Voor het eerst sinds zijn intrede in de koninklijke familie 47 jaar geleden valt zijn geboortedag niet meer samen met Koninginnedag, al die tijd de nationale feestdag.

Maar hoe die loskoppeling in de praktijk uitpakt moet nog blijken, vindt de echtgenoot van prinses Margriet. Dit jaar immers nam hij met zijn vier zoons en schoondochters gewoon deel aan de viering van de eerste Koningsdag.

''Emotioneel" was het feit dat tweede zoon Bernhard na een strijd van een half jaar tegen lymfeklierkanker zich sterk genoeg voelde om het feest met de familie mee te vieren. Pieter van Vollenhoven moest zichzelf enigszins inhouden.

Hij heeft veel last van zijn enkel die na een ski-ongeluk vijftig jaar geleden nooit helemaal is genezen. Slijtage zorgt voor pijn en ongemak. Van Vollenhoven sloeg daarom een deel van het parcours in Amstelveen over.

Longontsteking

Vorig jaar gaf zijn lichaam ook een fikse waarschuwing toen Van Vollenhoven twee keer kort achter elkaar een longontsteking kreeg. Er was sprake van beginnend hartfalen, bleek na onderzoek.

Een hartkamer leverde te weinig druk waardoor hartritmestoornissen optraden. In het UMC werd een cardioverter-defibrillator aangebracht. Maar lichamelijk ongemak is voor de 'professor meester' naar eigen zeggen geen reden het rustiger aan te doen.

Tweede Kamer

Gelukkig maar, liet prinses Margriet zich recentelijk ontvallen. Dan zou hij maar thuiszitten in Apeldoorn. ''Nee, de ruststand is niets voor mij", bekende Van Vollenhoven. Hij is op tal van terreinen actief en blijft Tweede Kamer en ministers bestoken met voorstellen en notities over uiteenlopende zaken als een betere bescherming voor klokkenluiders, een veiligheidswet, de toekomst van de Koninkrijksrelaties en natuurbeheer.

Van Vollenhoven, samen met Margriet door koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak nog speciaal bedankt voor zijn werk, blijft zich daarnaast bezighouden met het Fonds Slachtofferhulp waartoe hij zelf 25 jaar geleden het initiatief nam.

Bij zijn 65e verjaardag typeerde toenmalig premier Jan Peter Balkenende de jarige wat dat betreft al treffend: ''U houdt vol waar anderen opgeven."