Er komt waarschijnlijk een hoger beroep in de zaak van de Bonairiaanse politici Ramonsito Booi en Burney el Hage, die eerder deze maand zijn vrijgesproken van fraude en valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie (OM) op Bonaire maakte maandagavond bekend dat het hoger beroep heeft ingesteld.

Het OM kondigde nu alvast aan dat het in hoger beroep ging, omdat dat binnen twee weken na de uitspraak van de rechtbank moet. Die termijn is veiliggesteld, maar het OM beslist pas in de komende drie weken of het de procedure definitief doorzet.

De zaak tegen Booi en El Hage speelt al sinds 2009, toen er bij de twee huiszoekingen werden verricht wegens onder meer corruptie. De rechtbank besliste in december echter dat beide mannen niet vervolgd kunnen worden wegens corruptie.

Witwassen

De zaak waarin Booi wordt verdacht van valsheid in geschrifte bij de aankoop van twee terreinen op Bonaire kon wel doorgang vinden, evenals de zaak tegen El Hage en zijn vrouw. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en het witwassen van geld bij het afsluiten van twee hypotheken voor dezelfde woning.

De rechter sprak de twee op 15 april vrij, volgens hun advocaat Gert-Jan Knoops een terechte beslissing. Hij noemde de bewijsvoering van het OM ''speculatief en suggestief''. Booi en El Hage waren jarenlang de gezichten van de grootste partij op Bonaire, de UPB. Booi was leider, El Hage onder meer minister van Economie van de Nederlandse Antillen.