De moorden op Mohamed Benbouker, Maurice Bouhuijs en Arjan Kools zijn door één man gepleegd en die ligt zelf op het kerkhof. 

De 34-jarige Rahim D. is volgens twee verdachten in de zaak degene geweest die de drie slachtoffers op 20 december 2011 heeft doodgeschoten.

D. schoot zichzelf dood toen een arrestatieteam van de politie hem in mei 2012 in Amsterdam-Noord wilde oppakken.

Maandag begon het proces tegen vier mannen die voor de zogeheten Purmerlandmoord terechtstaan. De rechtbank bekeek een urenlange videoreconstructie die de politie met de verdachten James P. (38) en Arnold van L. (47) maakte. Beiden wijzen Rahim D. als de schutter aan.

Het motief voor de moorden is vooralsnog duister. Volgens James P. moest Benbouker worden aangepakt, onder meer omdat hij de vrouw van Van L. zou hebben verkracht. P. zat die avond naar eigen zeggen in de auto met Rahim D.

Zij reden de auto waarin Benbouker en Van L. zaten klem langs de Kanaaldijk, in de buurt van Purmerland. Benbouker (34) werd daar geliquideerd, zijn lichaam in het Noordhollandsch Kanaal gegooid. Hij werd pas weken later gevonden.

Machinepistool

Kort daarna schoot D., volgens de in de reconstructie vastgelegde verklaringen, met een machinepistool Bouhuijs (40) en Kools (42) dood, op een nabijgelegen parkeerplaats. Onduidelijk is nog waarom ook zij moesten worden geliquideerd. Mogelijk dat daarover de komende dagen meer op tafel komt.

De Haarlemse rechtbank, om veiligheidsredenen uitgeweken naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, heeft meerdere dagen voor het proces uitgetrokken.

Dinsdag bespreken de rechters het aandeel van verdachte James P. Hij werd in november 2012 aangehouden in Suriname.

De zaak heeft mogelijk te maken met een conflict in de grootschalige wiethandel. Justitie vervolgt twee van de vier verdachten ook voor professionele wietteelt, onder wie Arnold van L.

Volgens de planning doet de rechtbank op 17 juni uitspraak.