Alle honderd voetbalsupporters die zondag in Amsterdam en Utrecht waren gearresteerd rond de wedstrijd Heracles - Ajax in Almelo en na de huldiging van landskampioen Ajax zijn weer op vrije voeten. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag gezegd.

Van de honderd supporters zijn er 35 maandagochtend vrijgelaten met een boete wegens het in bezit hebben van vuurwerk en het beledigen van agenten. Later op de dag zijn 35 raddraaiers vrijgelaten die in en rond de Spiegelstraat vernielingen hadden aangericht. Ook zij kregen een boete aan de broek.

De dertig Ajax-hooligans die zondag op station Utrecht Centraal waren gearresteerd wegens vernielingen in de trein toen ze van Almelo naar Amsterdam reisden, zijn ook heengezonden.

Justitie heeft nog niet besloten of ze worden vervolgd. De NS heeft aangifte gedaan tegen deze relschoppers, die voor 40.000 euro aan vernielingen aanrichtten. De schade zal op hen worden verhaald.

Door de nodige reparaties zijn negen dubbeldekstreinstellen de komende dagen niet inzetbaar. Het gaat om pakweg zevenhonderd zitplaatsen.

Metro

Ajax-aanhangers hebben zondag ook een metro van het GVB in Amsterdam gesloopt. Dat meldt AT5. Een nieuwe M5-trein van het vervoersbedrijf moest het ontgelden. Onder meer het plafond in het metrostel is volledig vernield.

Naar aanleiding van de vernielingen zijn op metrostation Weesperplein zeker vijf aanhoudingen verricht.