Gedupeerden van de rellen die twee jaar geleden ontstonden bij Project X in het Groningse Haren hebben alle schade vergoed gekregen van de daders. 

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. Eerder was de verwachting nog dat zij slechts een vergoeding zouden krijgen voor een deel van de schade.

Het gaat om achttien mensen die in aanmerking kwamen voor een tegemoetkoming uit het zogenoemde Schadefonds Geweldsmisdrijven. In totaal hadden ze voor ruim zeventienduizend euro aan schade gemeld. De schade varieerde van 70 tot 2.500 euro.

Ruim 14.000 euro was in oktober vorig jaar al uitgekeerd, maar in het afgelopen halfjaar heb de veroordeelde daders kans gezien om nog eens 3.000 euro te storten in het fonds. Daardoor is alle schade nu vergoed.

Miljoenen

Overigens liep het totale schadebedrag in de miljoenen. Verzekeringsmaatschappijen hebben het grootste deel vergoed. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven valt onder de Regeling openlijk geweld. De regeling werd in het leven geroepen naar aanleiding van de rellen in Haren.

Het was daarmee voor het eerst dat mensen met materiële schade door openlijk geweld een tegemoetkoming konden krijgen. De regeling loopt tot 1 januari 2015 en wordt daarna geëvalueerd.

Project X

In Haren werd in september 2012 een Facebook-uitnodiging voor een feest van een meisje dat haar zestiende verjaardag wilde vieren per ongeluk publiekelijk verstuurd. Tienduizenden mensen meldden zich aan. Het feest werd uiteindelijk vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje finaal uit de hand loopt en een hele woonwijk schade oploopt.

Dat was ook het geval in het Groningse dorp. Daar werd voor miljoenen euro's schade aangericht door onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's. Vijftien politieagenten en tientallen burgers raakten gewond, onder wie een bejaarde man die een klap kreeg met een stoeptegel.