Het Greenpeace-schip Rainbow Warrior is maandag met kapitein Peter Willcox vanuit Den Helder vertrokken richting de Russische tanker met 'Noordpoololie' die op weg is naar Rotterdam. Dat liet Greenpeace weten.

Dat liet Greenpeace maandag weten.

De Amerikaan Wilcox zat vorig jaar in Rusland gevangen vanwege een protest tegen boringen in het noordpoolgebied.

De Rainbow Warrior zal de tanker naar de Rotterdamse haven volgen. Daar komen zij naar verwachting deze week aan. De olietanker vaart nu nog ter hoogte van Noorwegen.

De olie is gewonnen op het boorplatform van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in het noordpoolgebied waar Greenpeace vorig jaar september actievoerde. Daarbij werden de dertig bemanningsleden van het schip de Arctic Sunrise, onder wie Wilcox en twee Nederlanders, opgepakt en vastgezet.

Eind december mochten ze naar huis. Wilcox is de enige van deze groep die nu weer achter de olietanker aangaat. De Arctic Sunrise ligt nog aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk.

Prirazlomnaja-platform

De commerciële olieproductie bij het Prirazlomnaja-platform is de eerste in het noordpoolgebied. Greenpeace is fel tegen de boringen in dit kwetsbare gebied, omdat er bij ongelukken onherstelbare milieuschade wordt aangericht.

Nederland kan niets doen tegen de komst van tankers met Noordpoololie, zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken begin vorige maand. De PvdA had haar gevraagd naar de mogelijkheden daarvoor.