De politie heeft maandag een gijzeling in het Limburgse Herten beëindigd. Een 38-jarige verwarde man is aangehouden nadat hij zich heeft overgegeven. Zijn zoontje van negen weken oud bleef ongedeerd. 

Dat heeft de politie bevestigd.

Volgens de politie was er geen sprake van dreiging richting het kind. De man was ongewapend en kwam zelf naar buiten, waarna hij werd aangehouden door een arrestatieteam. 

"De baby moest volledigheidshalve nog een medisch onderzoek ondergaan en is daarna herenigd met zijn moeder", aldus de politie. Moeder en zoon zijn maandagmiddag naar het politiebureau gegaan, zei burgemeester Peter Cammaert van Roermond op een persconferentie. 

Buurtbewoners melden dat een relatieconflict ten grondslag lag aan de gijzeling, die maandagochtend begon. De baby is van de man en zijn huidige vriendin. De vriendin heeft maandagochtend de politie gebeld. 

Onderhandelaars hielden tijdens de gijzeling contact met de man. Waarom hij de baby in zijn huis vasthield wordt nog onderzocht. "De man had geen eisen. Er wordt nog onderzocht of er sprake is geweest van een strafbaar feit", zei plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Marylène Koelewijn op de vraag waarom de politie-inzet zo groot was. "We hebben hier vorig jaar nog een drama meegemaakt in Reuver. Je weet nooit wat er gaat gebeuren."

Gescheiden man

Bronnen melden aan L1 dat het gaat om een gescheiden man van 38. Met zijn ex-vrouw heeft hij ook een kind, een 8-jarige dochter. Zij was op het moment van de gijzeling niet thuis. 

De man bleek een bekende van de politie. Er is eerder al hulpverlening nodig geweest bij het gezin. 

Het Radio 1-journaal meldt dat de man agressief gedrag vertoont sinds hij een aantal jaar geleden een klap op zijn hoofd kreeg.

Herten is onderdeel van de gemeente Roermond. Maandagavond is een bewonersavond georganiseerd over de gijzeling.