Hbo-studenten doen steeds langer over het halen van hun bachelor.

Volgens cijfers van de Vereniging Hogescholen hadden studenten in het studiejaar 2012-2013 53,2 maanden nodig om hun diploma te halen. Strengere eisen, de tegenzittende economie en het grote aantal studiewisselaars zorgen vermoedelijk voor de stijging.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had een hbo-student in het studiejaar 2002-2003 gemiddeld vijftig maanden nodig om een bachelor te halen. Volgens de Vereniging Hogescholen was dat in 2006-2007 50,8 maanden en in het studiejaar 2012-2013 53,2 maanden.

''De redenen voor de stijging zijn nooit onderzocht’’, legt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen uit. Volgens hem zorgen de povere economische omstandigheden ervoor dat studenten niet afhaken, omdat zij denken geen bachelor nodig te hebben om een baan te krijgen.

Ze studeren dus langer door. Ook steeg het aantal eerstejaarsstudenten dat van studie wisselde en dus langer de tijd nodig had tot de bachelor was gehaald.

Ruud Nauts, de voorzitter van studentenkoepel ISO, vermoedt dat ook de strengere eisen in het hbo een rol spelen. ''De eisen aan wat een hbo’er moet kunnen zijn scherper, dus doen studenten langer over hun studie’’, legt hij uit.