Willem-Alexander is woensdag precies een jaar koning. Het vorige week gepresenteerde jaaroverzicht van het Koninklijk Huis liet zien dat hij dat eerste jaar bepaald niet stil heeft gezeten.

Het koningspaar heeft overal in Europa al zijn gezicht laten zien en inmiddels weten de presidenten van China, Rusland en Amerika ook wie het nieuwe staatshoofd van Nederland is.

De koning beloofde bij zijn aantreden de Nederlandse (handels)belangen overal te zullen uitdragen en aan het verder inlossen van die belofte wordt nu hard gewerkt. Eind mei gaan Willem-Alexander en Máxima voor de tweede keer binnen een jaar op handelsmissie naar Duitsland en in juni volgt een staatsbezoek aan het economisch steeds belangrijker Polen.

Dat de 47-jarige Willem-Alexander zo’n goede start kon maken, lag niet alleen aan zijn eigen voorbereiding maar ook aan het voorwerk van zijn moeder koningin Beatrix. Zo had zij haar oudste zoon en diens echtgenote Máxima al een aantal jaren betrokken bij het aanstellen van nieuwe leden van de hofhouding. Op die manier kon de koning op 30 april 2013 aan de slag met een team dat hij ook het zijne kon noemen.

Continuïteit

Koning Willem-Alexander heeft het roer niet radicaal omgegooid. Dat hoefde niet en past ook bij het kenmerk van een monarchie: continuïteit. De aanstelling van een IT-manager viel wel direct op.

Het gebruik van een iPad voor het ondertekenen van wetten en koninklijke besluiten wanneer hij in het buitenland is, was de opvallendste wijziging, naast het aanstellen van een aantal persoonlijke adviseurs. Meer dan de werkwijze is de stijl van het staatshoofd met de troonswisseling veranderd.

Willem-Alexander toont zich meer ontspannen en aaibaar dan Beatrix. En terwijl hij zijn privéleven fanatiek afschermt en zelfs geen praatje meer heeft gehouden bij de fotosessies, geeft de koning over zijn werk juist wel wat meer openheid.