Burgemeester Eberhard van der Laan sluit niet uit dat Ajax bij een volgend kampioenschap weer in de binnenstad van Amsterdam wordt gehuldigd.

"Als we een pico bello jaar achter de rug hebben, de supporters zich echt gedragen en Ajax wordt kampioen dan kan ik me voorstellen dat een huldiging in de binnenstad weer bespreekbaar is", zegt Van der Laan tegen NU.nl.

"Maar dit jaar was een huldiging in de binnenstad absoluut niet mogelijk. Dat is dit seizoen gebleken rond de wedstrijden tegen Celtic, Cambuur en vorige week tegen PEC Zwolle. En dan vergeet ik misschien nog wel een paar duels waarbij het uit de hand is gelopen." 

Door het niet toestaan van een huldiging in de binnenstad vierde Ajax zondag de landstitel wederom op een podium naast de Amsterdam Arena. De laatste keer dat Ajax gehuldigd werd in de binnenstad was in 2011 op het Museumplein en destijds werd er voor honderdduizenden euro's schade aangericht. Dat mag van Van der Laan niet weer gebeuren.

"Ze moeten de stad niet aan barrels schoppen. Wij willen als gemeente geen risico nemen met schade aan musea en ellende voor omwonenden. We zijn dus niet onredelijk, een huldiging in de binnenstad is geen taboe, maar na dit jaar kon het niet."

Suïcidale gek

Mocht het in de toekomst weer tot een huldiging in de binnenstad komen dan ziet Van der Laan het Museumplein als enige geschikte plek. In het verleden werd Ajax ook geregeld op het Leidseplein gehuldigd, maar dat is volgens de burgemeester geen alternatief meer.

"Bij de huldiging zondag bij de Arena waren minimaal 35.000 man. Op het Leidseplein kun je maar 15.000 mensen kwijt. Diegene die op het Leidseplein wil huldigen, is dus een suïcidale gek. Huldigen op het Museumplein kan wel, maar dat hebben de supporters voorlopig dus verpest."

Met de festiviteiten rond de 33e titel is volgens Van der Laan wel weer een goed signaal afgegeven door de Ajax-aanhang. Na de bekerfinale van Ajax vorige week tegen PEC, die werd stilgelegd nadat Amsterdamse suppporters vuurwerk op het veld hadden gegooid, maakte Van der Laan zich nog grote zorgen.

"Daarom zijn we maandagavond, op tweede paasdag, bij elkaar gaan zitten met de gemeente, de politie en Ajax. Dat was een flinke vergadering die zijn uitwerking heeft gehad."

Niet provoceren

Van der Laan is daarbij de politie en Ajax dankbaar. "Ik wil een compliment maken aan de politie. Ze waren op alles voorbereid, er was genoeg mankracht aanwezig voor het geval het mis zou gaan. Maar de politie heeft zich heel beheerst gedragen, niet geprovoceerd."

"De noodverordening was ook niet provocerend, maar wel afdoende. Ook Ajax verdient een compliment. De inzet van de club de afgelopen week vind ik voorbeeldig." 

"Als we dit samen vasthouden dan kunnen die paar honderd jongens, die denken dat ze hun eigen regels kunnen maken, het vergeten. Zeker met steun van de goedwillende supporters, de overgrote meerderheid."