In Amsterdam zijn ploegen van de stadsreiniging zondag sinds middernacht bezig met het opruimen van de troep na Koningsdag. 

Volgens een woordvoerster van het stadsdeel Centrum zijn er al twee stortschuiten vol afgevoerd, wat neerkomt op 120 kuub ofwel 5.500 vuilniszakken vol blikjes, dozen, etensresten en achtergelaten koopwaar.

Of dat meer of minder is dan voorgaande jaren is volgens haar nog niet te zeggen. ''We hadden wel het gevoel dat we er lekker snel doorheen gingen. Eerder stonden we wel eens tot onze knieën in het vuil."

De eerste, grove schoonmaakronde, waarbij het ergste vuil wordt weggehaald en de trambanen worden vrijgemaakt, gaat door tot zondagavond laat.

Daarna volgen fijnere schoonmaakacties. Daarbij wordt bijvoorbeeld rommel van onder geparkeerde auto's vandaan gehaald. Het stadsdeel verwacht dat het centrum pas woensdag weer echt schoon zal zijn.

In totaal werken zondag in Amsterdam vierhonderd mensen van stadsreiniging aan de grote opruim- en schoonmaakactie, met scheppen, bezems, veegwagens en waterspuiten.

Koningsvissen

Om ook de grachten schoon te maken, werd zondag voor het eerst het evenement Koningsvissen georganiseerd. Zo'n vijftig vrijwilligers, verdeeld over tien boten, visten allerhande troep uit het water van de Prinsengracht. ''Dat is de vieste gracht", aldus organisator Marius Smit van Plastic Whale.

De plastic flessen die uit het water werden gehaald, worden direct apart gehouden. Samen met de 'oogst' van andere plasticvisserij-activiteiten worden ze op een later tijdstip verwerkt tot producten als kleding en lichtgewicht meubels.

Alles over Koningsdag l Koningsdag in Beeld

Heeft u foto's van Koningsdag?Stuur ze in via NUfoto

Achtergrond: Koningsdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix