De natuur loopt deze lente ongeveer een maand voor op vorig jaar. Ook is ze een stuk groener.

Dat meldt de website Natuurbericht.nl. Loofbossen en graslanden zijn bijna 30 procent groener dan vorig jaar, zo blijkt uit waarnemingen van de Groenindex, die met satellietbeelden wordt bepaald.

De meidoorn bloeide dit jaar al op 14 april, een maand vroeger dan vorig jaar toen Nederland een koude lente kende. De brem bloeit zelfs vijf weken vroeger dan anders.

Naast de uitbundige bloei is de zeer vroege start van de lente goed te zien aan het feit dat bomen al vol in blad staan. De bladontplooiing van de berk was 21 dagen vroeger dan normaal, de beuk 22 dagen en de eik zelfs 25 dagen.

Zonnig maar nat

De vroege bloei wordt mede veroorzaakt door het zachte weer van de afgelopen maanden. Volgens weeronline.nl is de maand april zonniger, maar ook natter verlopen. Dat meldt de website zondag. 

De hoeveelheid zonuren komt naar verwachting uit op 179, tegen 173 normaal. Doordat de laatste dagen van de maand buiig gaan verlopen, zal de hoeveelheid neerslag uitkomen op circa 50 millimeter, waar 43 millimeter normaal is.

Er waren wel veel verschillen binnen Nederland: het noorden kreeg ruim meer neerslag dan anders, terwijl het in het zuiden juist een stuk droger was. April kende een warme start. Met 20,2 graden in De Bilt was de eerste dag van de maand de warmste 1 april ooit gemeten.