De eerste Koningsdag is zaterdag goed verlopen. Zoals bijna ieder jaar hebben de grote steden op Koningsdag weer duizenden mensen getrokken.

Overal heerste een 'gezellige drukte', zo hebben woordvoerders van gemeenten en de politie laten weten.

In Amsterdam is het feest volgens een woordvoerder van de politie 'goed, rustig en prettig' verlopen. Ook burgemeester Eberhard van der Laan is tevreden.

"Er is een mooi feest gevierd, al moeten we de dag niet prijzen voordat het nacht is. Er was overdag overal muziek, bootjes en dansende mensen", staat te lezen in een verklaring. "We kunnen goed feestvieren in Amsterdam."

Roemeens

De Gay Pride in Amsterdam werd vorig jaar ontsierd door opvallend veel Roemeense zakkenrollers. Daarom waren er nu Roemeense agenten in Amsterdam.

Van der Laan: ''Zondag weet ik vermoedelijk hoe het dit jaar is gegaan. Maar als het er bijzonder veel waren geweest, had ik het waarschijnlijk al wel geweten.''

In Amsterdam gaan ruim 170 medewerkers met tachtig veegwagens en vuilniswagens de hele nacht door om de stad schoon te maken.

Zondag wordt overdag door een volgende ploeg van tweehonderd man doorgewerkt en 's avonds maakt een laatste ploeg met ongeveer dertig man het karwei af.

Feesten

De feesten in Amsterdam trokken tussen de 600.000 en 800.000 mensen, vergelijkbaar met eerdere jaren. Onder de bezoekers waren meer dan een kwart miljoen die van buiten de hoofdstad kwamen. Enkele tienduizenden zijn inmiddels terug naar huis. ''Dat zal dus nog wel even doorgaan'', zegt Van der Laan.

Alcohol was zaterdag verboden in treinen en op stations in Amsterdam, net als in de rest van Nederland. Toch waren er mensen op Amsterdam Centraal die ongestoord drank bij zich hadden. Agenten dachten dat de NS moest handhaven, en andersom.

Van der Laan: ''Het zou kunnen zijn dat het station een zwakke plek was. In de binnenstad hebben we goede afspraken met horeca en winkels. Ik heb begrepen dat het daar goed is gegaan. Maar ik kan niet uitsluiten dat het op CS is misgegaan. Dat is dan iets om mee te nemen naar volgend jaar.''

Rotterdam

In de regio Rotterdam heeft Koningsdag niet tot grote incidenten geleid. Wel werden in totaal tachtig aanhoudingen verricht. De arrestaties werden vooral verricht vanwege openbare dronkenschap, opstootjes en wildplassen.

Koningsdag in Rotterdam verliep verder met 'gezellige' vrijmarkten en 'diverse' feesten. Al vroeg in de dag stalden verkopers hun goederen uit en was het druk op de markten. De politie kreeg slechts een melding van zakkenrollerij.

Ook op de feesten die plaatsvonden in de regio kwamen veel mensen af. Vooral het Stadhuisplein in Rotterdam en de Spuiboulevard in Dordrecht werden goed bezocht.

Utrecht en Eindhoven

In totaal werden in Utrecht zo'n 37 aanhoudingen verricht. Er waren geen ernstige incidenten. Het aantal bezoekers was in Amsterdam en Utrecht gelijk aan andere jaren.

De gemeente Eindhoven constateerde zaterdagavond dat de eerste Koningsdag ooit bijzonder goed is verlopen. De stad in Brabant trekt traditioneel veel bezoekers voor alle oranje-evenementen. Dit jaar kwamen er zo'n 188.000 mensen naar Eindhoven, 64.000 van hen namen de trein.

Met name op het Stratumseind was het druk volgens de gemeente. Rond 22.00 uur had de politie negentien mensen aangehouden voor onder meer vechtpartijen, vandalisme en verkoop van verdovende middelen. De ziekenhuizen zagen 31 mensen binnen worden gebracht. De meesten van hen hadden te veel gedronken.

270.000 reizigers

De eerste evenementen zijn afgelopen en de laatste feesten vinden in de loop van de avond hun einde. De NS blijft nog tot laat doorrijden om ook de bezoekers van die evenementen naar huis te brengen.

In totaal zijn 270.000 reizigers naar Amsterdam met de trein gegaan. Breda, waar een groot feest van radiozender 538 werd gehouden, ontving 31.000 treinreizigers. Eindhoven kreeg 63.000 mensen per trein.

Alles over Koningsdag l Koningsdag op NUfoto

Heeft u foto's van Koningsdag?Stuur ze in via NUfoto

Achtergrond: Koningsdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix

Koningsdag

Koning WIllem-Alexander en koningin Maxima arriveren in De Rijp. © ANP
De koninklijke familie luistert naar een welkomstwoord van burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen van de gemeente Graft-De Rijp. © ANP
De koninklijke familie maakt een vaartocht door de Buizenhaven in De Rijp. © ANP
Prins Maurits doet een spelletje tijdens een wandeling door De Rijp. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvangen oranje tulpen tijdens hun bezoek aan De Rijp. © ANP
Koningin Maxima doet mee aan sjoelen tijdens het bezoek aan De Rijp. © ANP
Oranjefans staan klaar op de route in opwachting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het koninklijk paar bezoekt met hun familie het Noord-Hollandse plaatsje voor de eerste Koningsdag. © ANP
Prins Bernhard jr. en zijn vrouw prinses Annette tijdens Koningsdag in De Rijp. © ANP
Prinses Beatrix tijdens het bezoek aan Amstelveen. © NU.nl/Nienke B.
Prinses Beatrix tijdens een wandeling door De Rijp. © ANP
Mensen zijn massaal toegestroomd om het Koninklijk bezoek in Amstelveen te zien. © NU.nl/Vivian Tusveld
Na het bezoek aan De Rijp arriveerde de Koninklijke familie rond 12.00 uur in Amstelveen. © NU.nl/erik de Boer
Koningin Maxima tijdens het bezoek aan Amstelveen. © NU.nl/Nienke B.
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag in Amstelveen.
In Amsterdam varen zaterdagmiddag veel boten met vrolijke feestgangers door de grachten. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Gezellige drukte in de Amsterdamse binnenstad. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Oranjefans staan verkleed klaar op de route in opwachting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het koninklijk paar bezoekt met hun familie het Noord-Hollandse plaatsje voor de eerste Koningsdag. © ANP
In Alkmaar is Koningsdag ook uitbundig gevierd. © NU.nl/Rick Uilenbroek
Vrijmarkt op Koningsdag. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Een jongen stalt zijn spullen uit op de Prinsengracht voor de eerste Koningsdag. © ANP
Een vrouw bekijkt een zonnebril op de vrijmarkt op de eerste Koningsdag. © ANP
Traditioneel wordt de voorgevel van Café De Blaffende Vis in de Jordaan origineel versierd Dit jaar zit koningin Máxima als Miley Cyrus op een enorme 'Wrecking Ball'. © NU.nl/Peter Pasman
In Den Haag worden gebouwen versierd voor de eerste Koningsdag. © NU.nl/gerardos gerardos
In Amstelveen waren de voorbereidingen op Koningsdag vrijdag al in volle gang. Zaterdag bezoekt de koninklijke familie Amstelveen. © NU.nl/Peter Schalk
In Utrecht begon Koningsdag al op vrijdag met eieren gooien. © ANP
Het Kinder Kleijnkoor treedt op in Noordwijk. © NU.nl/Johanna Wever Oskam
Bootjes met oranje uitgedoste feestvierders varen op de grachten tijdens Koningsdag. © ANP
In totaal zijn 270 duizend reizigers naar Amsterdam met de trein gegaan, meldt de NS. Breda, waar een groot feest van radiozender 538 werd gehouden, ontving 31 duizend treinreizigers. Eindhoven kreeg 63 duizend mensen per trein. © ANP