Zoals bijna ieder jaar trekken de grote steden op Koningsdag zaterdag weer duizenden mensen. Overal heerst een 'gezellige drukte', zo laten woordvoerders van gemeenten en de politie weten.

De veelal in oranje uitgedoste feestvierders gingen zaterdag al vroeg op pad naar de verschillende georganiseerde evenementen.

Met name Amsterdam is populair onder de feestgangers. Halverwege de middag hadden volgens de NS al zo'n 221.000 mensen de trein naar de hoofdstad gepakt.

In de hoofdstad zijn naast de traditionele vrijmarkten maar liefst 166 evenementen en dertien grote dancefeesten. Voor de dertien grote evenementen, die plaats bieden aan 125.000 mensen, hebben bezoekers van tevoren een kaartje moeten kopen. Mensen zonder kaartje komen er niet in. 

De feesten vinden onder meer plaats op de NDSM-werf, bij de RAI, het Olympisch Stadion en het Java-eiland.

Voor Koningsdag in Amsterdam is een speciale app ontwikkeld door de Nationale Politie. Op deze app, 26APPril, is niet alleen alle informatie te vinden over wat er te doen is in de stad, maar krijgen bezoekers ook het laatste nieuws over bijvoorbeeld overbevolkte plekken of de aanwezigheid van zakkenrollers.

Openbaar vervoer

De NS rijdt al vanaf vrijdag met een speciale Oranjedienstregeling van en naar Amsterdam. Voorlopig lijkt dat goed uit te pakken. Hoewel de treinen afgeladen zijn, rijden de meeste nog gewoon op tijd en zijn er weinig grote problemen op de stations.

Reizigers klaagden bij de NS wel over vieze treinen. Dat komt omdat schoonmakers een staking houden.

Koningsdag in Amsterdam:

Eindhoven en Breda

Niet alleen Amsterdam is in trek bij het Koningsdagpubliek. Ook Eindhoven, waar ieder jaar veel bezoekers op de oranjefestiviteiten afkomen, is in trek. De NS vervoerde al 40.000 mensen naar de Brabantse stad. Even verderop in Breda is het ook druk, meldde een woordvoerster van de gemeente.

De drukte in Breda komt onder meer door het grote muziekfeest dat radiozender 538 daar op het Chasséveld organiseert. Daar zijn in totaal 40.000 kaarten voor verkocht. 

Het is de eerste keer dat 538 op Koningsdag, voorheen Koninginnedag, in Breda neerstrijkt. Voorheen vond het feest altijd plaats op het Museumplein in Amsterdam.

Ondanks de grote drukte in de steden zijn er vrijwel geen incidenten. Utrecht maakte wel melding van problemen met foutgeparkeerde auto's. Voor de rest is de situatie in de Domstad veilig en beheersbaar, wat ook geldt voor de andere steden.

Koningsdag in Utrecht:

Straatverkoop

Een derde van de straatverkopers die etenswaren aanboden bij de festiviteiten rond Koningsdag deed dat op onhygiënische wijze. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag laten weten. Vooral het op de juiste temperatuur bewaren van voedsel bleek bij de overtreders een probleem.

De NVWA voerde in totaal meer dan 350 controles uit, iets meer dan vorig jaar. De uitkomst dat ongeveer een derde zich niet hield aan de regels, is vergelijkbaar met andere jaren. In totaal heeft de NVWA twintig bekeuringen uitgedeeld. De boetes variëren van 525 tot 1050 euro. De anderen kregen een waarschuwing.

De NVWA constateerde onder meer dat sommige verkopers rauw vlees niet koud genoeg bewaarden. Aan de andere kant waren warmhoudbakken af en toe niet warm genoeg om bijvoorbeeld saté op de juiste temperatuur te houden. De controles werden zowel bij particuliere verkopers als bij professionele horecabedrijven uitgevoerd.

De autoriteit controleert de standhouders die eten verkopen bij vrijwel alle grote evenementen. Waar nodig deelt de NVWA boetes uit. Bovendien zien inspecteurs van de instantie erop toe dat onhygiënisch voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Alles over Koningsdag l Koningsdag in beeld

Koningsdag op NUfoto | Stuur foto's van Koningsdag naar NUfoto

Heeft u filmpjes van Koningsdag? Stuur ze naar redactie@zie.nl

Achtergrond: Koningsdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix

Koningsdag

Koning WIllem-Alexander en koningin Maxima arriveren in De Rijp. © ANP
De koninklijke familie luistert naar een welkomstwoord van burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen van de gemeente Graft-De Rijp. © ANP
De koninklijke familie maakt een vaartocht door de Buizenhaven in De Rijp. © ANP
Prins Maurits doet een spelletje tijdens een wandeling door De Rijp. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvangen oranje tulpen tijdens hun bezoek aan De Rijp. © ANP
Koningin Maxima doet mee aan sjoelen tijdens het bezoek aan De Rijp. © ANP
Oranjefans staan klaar op de route in opwachting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het koninklijk paar bezoekt met hun familie het Noord-Hollandse plaatsje voor de eerste Koningsdag. © ANP
Prins Bernhard jr. en zijn vrouw prinses Annette tijdens Koningsdag in De Rijp. © ANP
Prinses Beatrix tijdens het bezoek aan Amstelveen. © NU.nl/Nienke B.
Prinses Beatrix tijdens een wandeling door De Rijp. © ANP
Mensen zijn massaal toegestroomd om het Koninklijk bezoek in Amstelveen te zien. © NU.nl/Vivian Tusveld
Na het bezoek aan De Rijp arriveerde de Koninklijke familie rond 12.00 uur in Amstelveen. © NU.nl/erik de Boer
Koningin Maxima tijdens het bezoek aan Amstelveen. © NU.nl/Nienke B.
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag in Amstelveen.
In Amsterdam varen zaterdagmiddag veel boten met vrolijke feestgangers door de grachten. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Gezellige drukte in de Amsterdamse binnenstad. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Oranjefans staan verkleed klaar op de route in opwachting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het koninklijk paar bezoekt met hun familie het Noord-Hollandse plaatsje voor de eerste Koningsdag. © ANP
In Alkmaar is Koningsdag ook uitbundig gevierd. © NU.nl/Rick Uilenbroek
Vrijmarkt op Koningsdag. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Een jongen stalt zijn spullen uit op de Prinsengracht voor de eerste Koningsdag. © ANP
Een vrouw bekijkt een zonnebril op de vrijmarkt op de eerste Koningsdag. © ANP
Traditioneel wordt de voorgevel van Café De Blaffende Vis in de Jordaan origineel versierd Dit jaar zit koningin Máxima als Miley Cyrus op een enorme 'Wrecking Ball'. © NU.nl/Peter Pasman
In Den Haag worden gebouwen versierd voor de eerste Koningsdag. © NU.nl/gerardos gerardos
In Amstelveen waren de voorbereidingen op Koningsdag vrijdag al in volle gang. Zaterdag bezoekt de koninklijke familie Amstelveen. © NU.nl/Peter Schalk
In Utrecht begon Koningsdag al op vrijdag met eieren gooien. © ANP
Het Kinder Kleijnkoor treedt op in Noordwijk. © NU.nl/Johanna Wever Oskam
Bootjes met oranje uitgedoste feestvierders varen op de grachten tijdens Koningsdag. © ANP
In totaal zijn 270 duizend reizigers naar Amsterdam met de trein gegaan, meldt de NS. Breda, waar een groot feest van radiozender 538 werd gehouden, ontving 31 duizend treinreizigers. Eindhoven kreeg 63 duizend mensen per trein. © ANP