Koning Willem-Alexander heeft de afgelopen jaren steeds meer vertrouwen gekregen van de Nederlandse bevolking. 

Inmiddels heeft bijna driekwart vertrouwen in hem, blijkt zaterdag uit een enquête die de NOS heeft laten uitvoeren.

De meerderheid lijkt er vrede mee te hebben dat prinses Beatrix is opgevolgd door Willem-Alexander. Van de ondervraagden zegt 55 procent haar niet te missen. Slechts zeven procent mist haar wel en een derde had geen mening.

In 2012, een jaar voordat Willem-Alexander werd ingehuldigd, had nog maar 59 procent er vertrouwen in dat hij zijn ambt naar behoren zou uitvoeren. Vorig jaar was dat al gestegen naar 69 procent en dit jaar heeft 74 procent hier vertrouwen in.

Monarchie

In het onderzoek geeft 71 procent aan tevreden te zijn over koning Willem-Alexander. Toch is de steun voor de monarchie in het algemeen voor het eerst sinds het onderzoek wordt gehouden flink afgenomen. Vorig jaar was 78 procent voor deze staatsvorm, nu is dat nog maar 69 procent.

Ook het rapportcijfer dat de koning krijgt is gestegen. Vorig jaar gaven Nederlanders hem gemiddeld een 7,2 en dit jaar is dat een 7,6. Het cijfer dat koningin Máxima krijgt is iets gestegen van een 7,8 naar een 7,9. Het cijfer voor prinses Beatrix is gedaald. Haalde ze vorig jaar nog een 7,8, dit jaar is dat een 7,6.

Alles over Koningsdag l Koningsdag op NUfoto

Heeft u foto's van Koningsdag?Stuur ze in via NUfoto

Achtergrond: Koningsdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix