Amsterdam en de politie moeten met een speciale aanpak komen voor de Ajax-supporters van Vak 410. 

Dat zegt de Amsterdamse wethouder van sport Eric van der Burg (VVD) zaterdag in NRC Handelsblad naar aanleiding van het wangedrag van de supporters tijdens de bekerfinale van afgelopen zondag.

De supporters van het vak moeten volgens de wethouder worden gescreend. De leiders zouden moeten worden aangesproken op het gedrag van de groep.

De aanpak moet vergelijkbaar worden met de aanpak van de zogenoemde top 600, waarbij Amsterdamse criminelen die de meeste geweldsmisdrijven plegen snel en hard worden aangepakt. "Er is iets helemaal mis in de groepscultuur van Vak 410", stelt de wethouder.

Vuurwerk

De supporters gooiden tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle in de Kuip meerdere keren vuurwerk op het veld en vernielden stoeltjes en toiletten.

De Kuip heeft de schade ingeschat op 66.000 euro. Voor straf mogen alle seizoenskaarthouders van Vak 410 zondag niet bij de wedstrijd tegen Heracles Almelo zijn, waar Ajax mogelijk kampioen wordt.

Dat geldt dus ook voor kaarthouders die afgelopen zondag niet aanwezig waren. Het is de eerste keer dat Ajax Vak 410 als geheel straft.