Psychiaters die tbs'ers periodiek moeten onderzoeken op hun gedrag, hebben afgelopen jaren op grote schaal valse declaraties ingediend bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat meldt De Telegraaf op basis van meerdere direct betrokkenen.

De psychiaters stuurden onder meer de maximaal toegestane declaraties, van circa 2.500 euro, in voor het opstellen van zesjaarlijkse rapportages van tbs'ers, terwijl de patiënt het complete onderzoek had geweigerd.

Het 'rapport' bestond dan ook uit een velletje papier, waarop staat dat de tbs'er niet wilde meewerken, aldus een ingewijde. Het ministerie zou al zijn gewezen op de onjuiste declaraties, maar betaalde de psychiaters desondanks gewoon uit. Vanwege hun bestuursfunctie zou het de psychiaters 'gegund' zijn.

Vraagtekens

In een reactie zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover NU.nl geen vraagtekens te zetten bij het huidige declaratiegedrag van psychiaters.

"Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt met het NIFP en de Vereniging van Pro Justitia Rapporteurs. Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld", aldus Wiebe Alkema van het ministerie.