Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met hun familie De Rijp en Amstelveen bezocht voor de allereerste Koningsdag.

De dag begon voor de Koninklijke familie om 10.00 uur met een bezoek aan het plaatsje De Rijp. Ter verwelkoming zongen de Oranjefans enthousiast 'Lang zal hij leven' voor koning Willem-Alexander, die zondag jarig is.

Burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen verwelkomde de koninklijke gasten, onder wie prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en hun kinderen. Zij hoopte dat de familie een "fantastische dag zou hebben in het pittoreske Noord-Hollandse dorpje".

Tijdens de tocht door De Rijp kwam de familie langs helden uit het verleden, zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater, en maakten de gasten een vaartochtje.

Máxima en Willem-Alexander moesten onder meer tennissen op een baan die speciaal door de tennisvereniging was gemaakt. Ook mocht de koninklijke familie onderweg 'keiensmijten', met keien proberen een paaltje om te stoten.

Amstelveen

Na het bezoek aan De Rijp vertrok het gezelschap naar Amstelveen alwaar zij rond 12.00 uur arriveerden.

De festiviteiten in Amstelveen waren geconcentreerd in het moderne Stadshart en de jeugd stond centraal. De koninklijke familie maakte kennis met de groene, sportieve, internationale en culturele aspecten van de stad.

Bij aankomst kregen de koningin en prinsessen geen traditioneel boeketje, maar een bloemcorsage om de pols. De route leidde onder meer langs schooltuintjes, een 50 meter lange atletiekbaan waar jongeren sprintjes trokken, korfbal en cricket speelden. Prinses Amalia gaf het startschot aan de baan.

Ook toonden de kinderen hun beste karatetrap. Máxima werd na hun optreden door een karateleraar verleid om een stuk hout doormidden te slaan.

Bekijk de prinsesjes in Amstelveen:

Japanse gemeenschap

Op het Stadsplein liet de Japanse gemeenschap zich zien, was muziek en dans en werd een speciaal kunstwerk onthuld. De wandeling eindigde voor de bibliotheek, waar de afsluiting van het bezoek plaatsvond.

Naast Willem-Alexander en Máxima waren ook de prinsesjes, prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven van de partij. Van Vollenhoven stapte halverwege uit de stoet vanwege zijn zwakke enkel, maar kwam tegen het einde weer terug.

Verrassing

Dat de prinsesjes bij het bezoek aan Amstelveen aanwezig waren, was een verrassing. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had eerder laten weten dat zij er niet bij zouden zijn. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bleken op het laatste moment besloten te hebben om hun dochters toch mee te nemen.

Zo'n 1.400 vrijwilligers werkten mee aan de organisatie van de Koningsdag in Amstelveen. Het koninklijk bezoek was voor de stad een hoogtepunt in een feestjaar, waarin de gemeente viert dat ze vijftig jaar de naam Amstelveen draagt.

Een half uur later dan gepland, zo rond 13.30 uur, vertrok de Koninklijke familie weer uit Amstelveen. Daarmee kwam de allereerste Koningsdag voor de Koninklijke familie officieel tot een einde.

Onvergetelijk

Koning Willem-Alexander sprak na afloop van het bezoek aan Amstelveen en De Rijp van een "onvergetelijke Koningsdag. Graft-De Rijp en Amstelveen, heel heel hartelijk dank namens de hele familie.''

"Wat moet vorig jaar een teleurstelling zijn geweest'', zei de koning. Hij doelde op het feit dat aanvankelijk vorig jaar Koninginnedag in de twee Noord-Hollandse gemeenten zou plaatsvinden.

Door de troonswisseling ging dat niet door. Maar de dubbele voorbereidingen hebben volgens Willem-Alexander ertoe geleid dat het een fantastische dag is geworden.

Ook verwees de koning even kort naar de viering van volgend jaar. Koningsdag krijgt dan misschien een ander karakter, al is nog niet duidelijk in welke vorm. "Waarom iets veranderen wat een succes is'', begon de koning zijn toespraak.

Bekijk de toespraak van Willem-Alexander:

Toegezongen

Na zijn korte speech zongen de leden van het koningshuis het Wilhelmus mee met het publiek en het zangkoor. Daarna werd Willem-Alexander toegezongen. Het publiek bracht uit volle borst Lang zal hij leven ten gehore voor de koning, die zondag jarig is.

Ook burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen sprak van een "fantastische eerste Koningsdag''. Hij noemde de aanwezigheid van de prinsesjes een verrassing. Dat het publiek het daarmee eens was, bleek uit het applaus dat vervolgens klonk.

Bekijk beelden van de koninklijke familie in De Rijp:

Rutte

Premier Mark Rutte noemde de eerste Koningsdag zaterdagochtend in een videoboodschap 'extra feestelijk'. Zijn korte toespraak werd uitgezonden door de NOS.

"Ik wens de koninklijke familie en iedereen langs de route een feestelijke dag toe", zei Rutte. "Geniet vandaag van die prachtige en unieke oranje-traditie." 

Ook feliciteerde Rutte koning Willem-Alexander die zondag 47 jaar wordt.

Alles over Koningsdag l Koningsdag in beeld

Koningsdag op NUfoto | Stuur foto's van Koningsdag naar NUfoto

Heeft u filmpjes van Koningsdag? Stuur ze naar redactie@zie.nl

Achtergrond: Koningsdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix

Koningsdag

Koning WIllem-Alexander en koningin Maxima arriveren in De Rijp. © ANP
De koninklijke familie luistert naar een welkomstwoord van burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen van de gemeente Graft-De Rijp. © ANP
De koninklijke familie maakt een vaartocht door de Buizenhaven in De Rijp. © ANP
Prins Maurits doet een spelletje tijdens een wandeling door De Rijp. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvangen oranje tulpen tijdens hun bezoek aan De Rijp. © ANP
Koningin Maxima doet mee aan sjoelen tijdens het bezoek aan De Rijp. © ANP
Oranjefans staan klaar op de route in opwachting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het koninklijk paar bezoekt met hun familie het Noord-Hollandse plaatsje voor de eerste Koningsdag. © ANP
Prins Bernhard jr. en zijn vrouw prinses Annette tijdens Koningsdag in De Rijp. © ANP
Prinses Beatrix tijdens het bezoek aan Amstelveen. © NU.nl/Nienke B.
Prinses Beatrix tijdens een wandeling door De Rijp. © ANP
Mensen zijn massaal toegestroomd om het Koninklijk bezoek in Amstelveen te zien. © NU.nl/Vivian Tusveld
Na het bezoek aan De Rijp arriveerde de Koninklijke familie rond 12.00 uur in Amstelveen. © NU.nl/erik de Boer
Koningin Maxima tijdens het bezoek aan Amstelveen. © NU.nl/Nienke B.
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag in Amstelveen.
In Amsterdam varen zaterdagmiddag veel boten met vrolijke feestgangers door de grachten. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Gezellige drukte in de Amsterdamse binnenstad. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Oranjefans staan verkleed klaar op de route in opwachting van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het koninklijk paar bezoekt met hun familie het Noord-Hollandse plaatsje voor de eerste Koningsdag. © ANP
In Alkmaar is Koningsdag ook uitbundig gevierd. © NU.nl/Rick Uilenbroek
Vrijmarkt op Koningsdag. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Een jongen stalt zijn spullen uit op de Prinsengracht voor de eerste Koningsdag. © ANP
Een vrouw bekijkt een zonnebril op de vrijmarkt op de eerste Koningsdag. © ANP
Traditioneel wordt de voorgevel van Café De Blaffende Vis in de Jordaan origineel versierd Dit jaar zit koningin Máxima als Miley Cyrus op een enorme 'Wrecking Ball'. © NU.nl/Peter Pasman
In Den Haag worden gebouwen versierd voor de eerste Koningsdag. © NU.nl/gerardos gerardos
In Amstelveen waren de voorbereidingen op Koningsdag vrijdag al in volle gang. Zaterdag bezoekt de koninklijke familie Amstelveen. © NU.nl/Peter Schalk
In Utrecht begon Koningsdag al op vrijdag met eieren gooien. © ANP
Het Kinder Kleijnkoor treedt op in Noordwijk. © NU.nl/Johanna Wever Oskam
Bootjes met oranje uitgedoste feestvierders varen op de grachten tijdens Koningsdag. © ANP
In totaal zijn 270 duizend reizigers naar Amsterdam met de trein gegaan, meldt de NS. Breda, waar een groot feest van radiozender 538 werd gehouden, ontving 31 duizend treinreizigers. Eindhoven kreeg 63 duizend mensen per trein. © ANP