De Koningsnacht is rustig verlopen. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn 's nachts geen grote incidenten geweest volgens de politie.

In Den Haag was het rustig en gezellig druk. Afgezien van wat aanhoudingen voor kleine vergrijpen, zijn er volgens de politie geen grote incidenten geweest. In Utrecht verliep de nacht ongeveer hetzelfde, zo laat de politie zaterdagochtend weten.

In Den Haag werden 38 mensen aangehouden voor onder meer kleine vechtpartijen, openbare dronkenschap en het in bezit hebben van vals geld.

In de Haagse binnenstad vond vrijdagavond het festival Life I Live plaats, de opvolger van Koninginnenach. Zo'n 175.000 mensen kwamen af op de negen podia in het centrum, waar tientallen bands en artiesten optraden, zoals Jett Rebel, Daryll-Ann en Monomyth. 

De Grote Markt en het Noordeinde werden tijdelijke afgesloten, vanwege de grote toestroom van feestvierders.

Tevreden 

Op het Noordeinde, waar publiekstrekker Jett Rebel optrad, was het zo vol dat de organisatie bezoekers in de loop van de avond adviseerde andere locaties uit te kiezen. Hetzelfde gebeurde op de Grote Markt. ''Ik ben naar alle pleinen gegaan en voor alle podia hing een goed, 'Lowlandsachtig' sfeertje, het verliep heel gemoedelijk", aldus Pronk.

Pronk is tevreden over de nacht. "Ik vond het heel spannend omdat we dit keer het Spuiplein er niet bij hadden, maar we zijn 'flabbergasted''', zei Pronk.

Life I Live is vernoemd naar een grote hit van de legendarische Haagse popgroep Q65. Vorig jaar trok het evenement meer dan 200.000 bezoekers.

Utrecht

In Utrecht begon het feest voor de eerste Koningsdag om 18.00 uur. Op veel podia in het centrum van de Domstad traden bands en dj's op. Bij de kraampjes was eten en drinken te koop.

Vanwege de grote drukte op het Vredenburg liet de politie na middernacht geen nieuwe bezoekers meer toe. Dit om verdrukking van feestgangers te voorkomen. Er werden in de hele stad ongeveer tien mensen opgepakt, waardoor de politie sprak van een feestelijke avond. "Het is rustig, veilig en beheersbaar verlopen'', aldus een politiewoordvoerder. 

In de kroegen waren speciale feesten. Op de vrijmarkt kon iedereen zijn spulletjes aanbieden. Voor de kinderen was er een speciale plek om hun waar aan te prijzen en te verkopen.

De vrijmarkt duurt tot zaterdagavond 18.00 uur. Ook tijdens Koningsdag is het druk in het centrum. Vooral op de Neude treden dan artiesten op. In Utrecht komen tienduizenden mensen op de feesten af.

Amsterdam was het toneel van allerlei kleine feestjes. Cijfers over aanhoudingen zijn nog niet bekend. Zaterdag zijn er in de stad veel vrijmarkten.

Alles over Koningsdag l Koningsdag op NUfoto

Heeft u foto's van Koningsdag?Stuur ze in via NUfoto

Achtergrond: Koningsdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix