De voorbereidingen zijn vrijdag in volle gang in De Rijp en Amstelveen. Met man en macht wordt gewerkt om alles op tijd klaar te hebben voordat de koninklijke familie zaterdag haar opwachting maakt voor de allereerste Koningsdag.

Burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen neemt 's middags al even een kijkje op het Stadsplein, het middelpunt van alle festiviteiten. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het zaterdag een mooi feest wordt in zijn stad.

Van zenuwen heeft hij totaal geen last. ''Er wordt nog driftig getimmerd, maar zoals het er nu naar uitziet is het vanavond om 24.00 uur klaar. De stad wordt met het uur feestelijker.''

Ook zijn collega Ria Oosterop-Van Leussen in De Rijp is er klaar voor. ''We hebben net de generale repetitie gehad en er heerst zo'n fantastische sfeer. Om stil van te worden.'' Volgens de burgemeester moet het helemaal goed komen zaterdag. ''Alles is perfect geregeld.''

Dorpskern

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen de dag om 10.00 uur met hun gevolg in het dorp De Rijp. Ze lopen door de oranje versierde historische dorpskern en maken onder meer een vaartochtje. De met oranje bloemen opgetuigde boot waar het koninklijk gezelschap op gaat, ligt al klaar.

Ook een van de hoofdrolspelers van zaterdag, de historische held Jan Adriaanszoon Leeghwater, loopt al rond in vol ornaat. De plaatselijke VVV-gids Jan van Beek heeft de eer de rol te spelen. ''Ik ben er helemaal klaar voor. Het is spannend, maar vooral vreselijk leuk.''

Bibliotheek

In Amstelveen, waar de koninklijke gasten rond 12.00 uur aankomen, is de route naar en op het Stadsplein afgezet met hekken. Aan de gevel van de bibliotheek hangen speciale banieren met daarop Koningsdag Amstelveen en een afbeelding van de koning en koningin.

De etalages van de winkels langs de routes hebben bijna allemaal een feestelijke inrichting. Op het plein is onder meer een hockeyveld ingericht en verzamelen musici zich voor een laatste keer oefenen.

Veiligheidsmaatregelen

In beide gemeenten zijn de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo staan hekken klaar om straten langs de route af te zetten en liggen er op diverse plekken roadblocks die de weg blokkeren. In de kleine dorpskern van De Rijp heeft het leger bruggen aangelegd als mogelijke vluchtroute.

De Rijp kan zo'n tienduizend tot vijftienduizend bezoekers kwijt. Als het vol is, gaat de ophaalbrug omhoog. Amstelveen heeft meer plek langs de route. Hier kunnen twintigduizend tot 25.000 mensen terecht.

Achtergrond: Koningdag 2014 is eerbetoon aan Beatrix

Alles over Koningsdag​ l Koningsdag op NUfoto

Heeft u foto's van Koningsdag?Stuur ze in via NUfoto