De 20-jarige Khalid A., verdacht van het doodschieten van de 34-jarige Serviër Dalibor Spasic in Amsterdam, blijft de komende maanden in de cel.

A. heeft geprobeerd de rechtbank ervan te overtuigen dat hij zich ernstig bedreigd voelde en louter uit zelfverdediging heeft geschoten. De rechtbank vond het vrijdag te vroeg voor dergelijke conclusies.

Spasic zou hebben behoord tot een bende uit Breda, die nog een appeltje te schillen zou hebben gehad met A. in verband met de roof van vier kilo hasj. Een confrontatie daarover mondde op 27 december uit in een schietpartij in de Amsterdamse Sieg Vaz Diasstraat.

Kort daarvoor was Khalid A. in een naburig café aangesproken door twee mannen en onder dreiging mee naar buiten genomen, aldus het relaas van de verdachte.

Eenmaal buiten wenkte een van de mannen een auto, waaruit onder anderen Spasic stapte. Volgens A. had Spasic een vuurwapen. ''Ik wist zeker dat ik vermoord zou worden'', zei A. tegen de rechtbank, ''ik zag op dat moment geen andere optie.''

A. trok een wapen en schoot Spasic door het hoofd. Ook daarna loste hij enkele schoten, naar eigen zeggen om de handlangers van het slachtoffer te verjagen. Zij gingen er in de auto vandoor, niemand werd geraakt.

Noodweer

''Ik was gewoon doodsbang, in paniek, ik móest mezelf verdedigen'', zo ondersteunde A. het verzoek van zijn advocaat Nico Meijering het voorarrest op te schorten.

Volgens Meijering heeft zijn cliënt uit noodweer gehandeld en zijn zijn verklaringen over de gebeurtenissen consistent geweest. De raadsman wees op de criminele staat van dienst van Spasic in eigen land; op een indrukwekkende lijst misdrijven staan onder meer overvallen en moord.

Officier van justitie Rob Kloos zei ''een mogelijk noodweerscenario'' te zien en verzekerde de rechtbank dat ook dit grondig wordt onderzocht. Maar nog niet het hele verhaal is duidelijk, aldus Kloos, die een schorsing van het voorarrest daarom nog niet verantwoord vond.

De zaak komt over enkele maanden opnieuw op zitting.