Drie veroordeelde piraten uit Somalië worden uit voorarrest vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. 

De drie hebben twee derde deel van hun gevangenisstraf uitgezeten en komen daarmee in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

De drie worden nog niet uit Nederland gezet. Ze verblijven volgens het hof nu nog rechtmatig in Nederland, omdat ze een eerste asielaanvraag in Nederland hebben lopen. Zolang daar nog niet ''onherroepelijk'' over is beslist, zijn ze rechtmatig in Nederland, stelt het hof.

De drie maakten deel uit van een groep van in totaal negen Somaliërs die op 21 maart in hoger beroep werden veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Zij maakten zich in april 2011 in de Indische Oceaan bij Somalië schuldig aan piraterij.

Schotenwisseling

Nederlandse mariniers pakten de negen toen na een schotenwisseling op. Bij deze actie werden twee piraten gedood.

Omdat volgens het hof dat hen veroordeelde, niet meer was vast te stellen wie er precies verantwoordelijk voor het schietincident was, zijn de piraten voor die beschuldiging vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Daarom vielen hun straffen veel lager uit dan de door het Openbaar Ministerie geëiste tien jaar cel.

Gegijzeld

De mariniers wilden aanvankelijk een vissersschip controleren. Na het vuurgevecht dat volgde redden de mariniers ook gegijzelde Iraniërs.

Aan boord van het vissersschip bleken zestien Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld. Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot.

De zaak is overigens nog niet definitief afgedaan. De Hoge Raad moet zich er nog over uitspreken.