Op de islamitische middelbare school De Opperd, die het failliet geraakte Ibn Ghaldoun vervangt, heerst na alle ophef over de omvangrijke examenfraude nu een positieve sfeer.

Dat zegt de directeur van De Opperd, Richard Troost, in een interview met NU.nl op de school in Rotterdam.

Uit een kluis in de islamitische school Ibn Ghaldoun werden vorig jaar mei 27 eindexamens gestolen, die vervolgens door leerlingen tegen betaling werden verspreid.

Troost: "Ik kan nu niet anders zeggen dan dat de leraren hier uitermate hard werken en dat de kinderen die ik hier aantref uitermate vriendelijk zijn. Ik vind de sfeer goed, er wordt hard gewerkt, en er is positieve energie. Ik zou geen enkele reden weten waarom deze school nu even slecht zou moeten zijn."

De kwaliteit van het onderwijs is straks, als de school in augustus volgens plan op eigen poten gaat staan, volgens Troost "voor driekwart op orde". Daarna moet de school elk jaar beter onderwijs gaan leveren.

Bekijk een deel van het interview:

Aanmeldingen

Van groot belang voor de islamitische school is de aanwas van leerlingen. Voor het komende jaar hebben zich nu nog weinig leerlingen ingeschreven bij De Opperd.

"Nou heb ik begrepen dat vanuit deze wereld laat wordt ingeschreven, maar nu zijn er te weinig. We hebben 120 kinderen in de eindexamenklassen die van school gaan. Dan zou ik het liefst 120 aanmeldingen willen hebben om dat weer op te vullen, want dan blijf je stabiel. "Het aantal inschrijvingen ligt nu net onder de honderd".

Het liefst zou Troost zien dat de school groeit, want met zeshonderd leerlingen en het brede aanbod van onderwijs is De Opperd op dit moment eigenlijk niet betaalbaar. "Ik denk dat een zelfstandige, betaalbare school toch in de buurt van de duizend leerlingen zou moeten zitten. Daar streven we naar."

Vertellen

Zelf denkt Troost dat het even duurt voordat de mensen zich weer gaan melden. "Wij kunnen niet anders dan erover vertellen naar de buitenwereld, in de moskeeën", aldus Troost.

"We hebben ouderavonden, een nieuwsbrief en een website, en we zijn actief op Facebook. Dan hoop ik dat gaandeweg het vertrouwen ontstaat. Dat hoop ik echt, want anders zou het sneu zijn. Dan hebben wij met elkaar een leuke school gemaakt en dan komt de doelgroep niet. Dat zou jammer zijn."

Obstakels

De school moet in de toekomst nog enkele obstakels overwinnen, erkent Troost: "Er is nog wel wat wantrouwen." Dat merkt de directeur bijvoorbeeld in het contact dat hij heeft met de Rotterdamse moskeeën.

Sinds de nieuwe islamitische school onder de koepel van het Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) werd opgericht, ziet Troost dat sommige ouders terughoudend zijn geworden. Ze vragen zich af of De Opperd wel een goede islamitische school is voor hun kinderen.

"Dat lijkt me niet zo'n rare gedachte", zegt Troost. Hij wijst er echter op dat de school in alle opzichten islamitisch is met kledingvoorschriften voor vrouwen, de mogelijkheid tot bidden en het reinigen van het lichaam, en met Koranrecitaties. Burka's zijn niet toegestaan, "en we praten gewoon Nederlands".

Avicenna

Vanaf 1 augustus krijgt De Opperd weer een nieuwe, islamitische naam: Avicenna College. De Nederlandse naam was volgens Troost als een "vrij neutrale naam gekozen" om de "scherpte eraf te halen" na de ophef die volgde op de berichten over examenfraude.

Avicenna is, zo benadrukt Troost, voor iedereen gemakkelijk uit te spreken. Op 1 augustus wordt de nieuwe naam met een feestelijke opening onthuld. 

Troost: "Dan is het moment dat je zegt: we hebben een mooie, nieuwe naam; de kwaliteit van het onderwijs is, laten we zeggen, voor driekwart op orde de identiteit is vormgegeven: gewoon een aardige Rotterdamse school, nog steeds op weg om nog beter te worden."

Het bestuur van het Avicenna College moet uit zes leden gaan bestaan: drie moslims en drie niet-moslims. "Met even een Nederlandse directeur. Dat ben ik tot augustus 2015 om die school nog een jaar verder te helpen."

Bijspijkeren

De Opperd is ondertussen nog altijd bezig om de kennis van de leerlingen bij te spijkeren, want zij hebben volgens Troost door het slechte onderwijs op het Ibn Ghaldoun achterstanden opgelopen. Er zijn bijscholingsleraren ingehuurd en leerlingen krijgen in het weekend bijscholing.

Troost is sinds zijn aanstelling in november 2013 positief verrast in zijn werk op de De Opperd. "Ik kom hier uitermate fatsoenlijke mensen tegen, vriendelijke kinderen en goede hardwerkende, jonge moslims die echt zeggen: 'Ik vind het leuk om les te geven aan kinderen, maar ik vind het ook wel een belangrijke zaak'."

Troost: "Laten wij nou eens voor elkaar zien te krijgen dat we een positieve, goede school met islamitische grondbeginselen krijgen. Laten we op die manier ook de islamitische wereld eens in een positief kader neerzetten. Ik vind dat wel goed."

Failliet

De islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun werd in oktober failliet verklaard, nadat een grootschalige examenfraude aan het licht was gekomen.

Misstanden op Ibn Ghaldoun waren aan de orde van de dag. Leraren werden van school gepest, er werd gefraudeerd met proefwerken en leerlingen wilden geen Nederlands volgen 'omdat zij het vak niet nodig hebben'.