Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend in Ens (Flevoland) het startsein gegeven voor de Koningsspelen. Zo'n 1,1 miljoen leerlingen van ruim 5400 scholen in het hele land doen mee aan de dag vol sport en spel. 

Bekijk lezersfoto's van de Koningsspelen op NUfoto.nl

De koning gaf het startsignaal met een oranje fluitje. Hij bezocht de basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog.

De kinderen begonnen daarna aan een wereldrecordpoging om met zo veel mogelijk kinderen tegelijkertijd te dansen en zingen.

Ze deden dit op het speciaal gecomponeerde nummer Doe de Kanga van Kinderen voor Kinderen. Naar schatting deden 160.000 scholieren mee aan de recordpoging. 

Of het oude record uit India (16.000 zingende en dansende kids) officieel is verbroken, maakt het Guiness Book of Records over een maand bekend.

Na het dansen gingen alle scholen in Nederland over op het programma van de Koningsspelen. Scholen mogen dit zelf invullen. 

Bekijk de beelden:

Ontbijt

Eerder vrijdagochtend was er op vrijwel alle deelnemende scholen een ontbijt. In een vraaggesprekje op Zapp (Nederland 3) benadrukte de koning het belang van een goed ontbijt en sport.

Hij zei blij te zijn ''dat zulke grote sporters als Johan Cruijff en Richard Krajicek het belangrijk vinden om de spelen te organiseren''. De coördinatie is in handen van de Johan Cruijff Foundation en de Richard Krajicek Foundation.

De twee waren zelf niet aanwezig. Cruijff viert vrijdag zijn 67e verjaardag en Krajicek moet verstek laten gaan omdat hij een zware operatie heeft ondergaan aan zijn rechterbeen. Maar de oud-tennisser liet wel via Twitter van zich horen:  "Iedereen fantastische Koningsspelen toegewenst. Samen ontbijten en sporten. Veel plezier!"

Dochters

Verder gaf Willem-Alexander aan het jammer te vinden dat hij niet bij de spelen op de school van zijn dochters, de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane, aanwezig kan zijn.

"Ik vind het heel jammer, maar koningin Máxima en ik hebben de taken goed verdeeld." De koningin is vrijdag als vrijwilligster aanwezig op de basisschool van de prinsesjes in Wassenaar. Ook daar worden de Koningsspelen gehouden. 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is in Woerden aanwezig bij de activiteiten.

Weer

De Koningsspelen werden vorig jaar voor het eerst gehouden bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Ze vielen grotendeels in het water vanwege het slechte weer. Toen deden zo'n 1,3 miljoen kinderen mee.

Dit jaar belooft het weer een stuk beter te zijn. Het is warm met temperaturen tegen de 25 graden. Pas later vrijdag kunnen er wat buien vallen. 

Heeft u foto's van de Koningsspelen? Zet ze hier op NUfoto.nl

Alles over Koningsdag in ons dossier

Koningsspelen

Koning Willem-Alexander aan het ontbijt voorafgaand aan de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. © Hollandse Hoogte
Koning Willem-Alexander tijdens de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. Het gaat om een dag vol bewegen voor kinderen, die wordt voorafgegaan door een feestelijk Koningsontbijt. © ANP
Koning Willem-Alexander tijdens de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. Het gaat om een dag vol bewegen voor kinderen, die wordt voorafgegaan door een feestelijk Koningsontbijt. © Hollandse Hoogte
De kinderen van de Nuenense basisschool De Mijlpaal hadden net als duizenden andere kinderen de Koningsspelen. Wat deze dag nog meer bijzonder maakte was de locatie waar ze hun spelen mochten houden. Ze zijn namelijk te gast bij Dierenrijk waar de kinderen onder toezicht van dieren hun spelen konden doen. © NU.nl/Martijn Wilbers
Koning Willem-Alexander geeft met een fluitje het startsein voor de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. © ANP
Koning Willem-Alexander geeft met een fluitje het startsein voor de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. © ANP
Koning Willem-Alexander tijdens de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. Het gaat om een dag vol bewegen voor kinderen, die wordt voorafgegaan door een feestelijk Koningsontbijt. © ANP
Koning Willem-Alexander aan het ontbijt voorafgaand aan de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. © ANP
De spelen zijn een dag vol bewegen voor kinderen, die wordt voorafgegaan door een feestelijk Koningsontbijt. © ANP
Kinderen doen een hordebaan in Linschoten. © NU.nl/Edwin Glaser - Persbureau 3D4U
Koningsspelen op de Borgschool in Winsum. © NU.nl/Jan Roelof de Haas