Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap doet alsnog aangifte tegen de Amsterdamse politie vanwege zijn aanhouding vorig jaar bij de troonswisseling.

Dat laat hij donderdagavond weten. Hij werd samen met een republikeinse activiste opgepakt bij het Koninklijk paleis op de Dam terwijl ze demonstreerden tegen de monarchie.

Maessen hield zich aan de protestregels, maar werd slachtoffer van een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden', zo lichtte burgemeester Eberhard van der Laan de aanhouding later toe. Zo werd hij aangezien voor iemand anders en kon de politiecommandant zijn identiteit door een overbelast telefoonnetwerk niet bevestigen.

Het afgelopen jaar zegt Maessen overlegd te hebben met de politie en de gemeente over de verklaring. Hij komt nu, enkele dagen voor Koningsdag, tot de conclusie dat de uitleg onvoldoende is om de gebeurtenissen te verklaren en rechtvaardigen.

Maessen houdt er rekening mee dat bewust van buitenaf is ingegrepen om de onwelgevallige demonstranten bij de feestelijke troonwisseling weg te werken. Volgens hem heeft de politie er zelf ook baat bij om te weten of agenten op eigen houtje instructies in de wind sloegen of dat van hogerhand werd ingegrepen.

Van der Laan benadrukte vorig jaar in mei al dat er geen sprake was van 'vooringenomenheid' ten opzichte van de republikeinen, die streven naar een gekozen staatshoofd. Hij zei wel de onterechte aanhouding te betreuren.