Ongelukken en hevige hagelbuien hebben donderdag voor een drukke avondspits gezorgd. Op het hoogtepunt even voor 18.00 uur stond het verkeer over 350 kilometer vast, ruim het dubbele van een normale donderdagavond. 

Dat melden de ANWB en Verkeersinformatiedienst. Het is daarmee tot nu toe de drukste avondspits van het jaar. Tegen 19.00 uur was de grootste ellende voorbij. 

In het midden van het land zijn er vooral veel problemen vanwege winterse buien. De wegen rond De Bilt, Zeist en Hilversum zagen er korte tijd wit uit door stevige hagelbuien.

Dat leverde op de A27 en A28 vertraging op. Op de A28 moest zelf een rijstrook worden afgesloten omdat er veel water op de weg lag.

Op de A1 richting Amsterdam verloor even daarvoor een vrachtwagen bij Diemen een aantal onderdelen. Achteropkomend verkeer kon de vallende spullen niet meer ontwijken en kwamen met kapotte banden op de vluchtstrook te staan. Het verkeer stond hier over zeker vijftien kilometer vast.

Politiecontrole

Op de A2 is er geen doorkomen aan. Op de rijbaan van Utrecht naar Den Bosch stond 22 kilometer file. Een grote politiecontrole leverde bij Breukelen nog eens twaalf kilometer op. Nog voor de avondspits was het ook al raak op de A13 van Den Haag naar Rotterdam. De vertraging liep daar op tot anderhalf uur door een ongeluk met een vrachtwagen.

Ook het treinverkeer in het midden van het land ondervindt hinder van het zware weer. Zo rijden er tussen Ede-Wageningen, Driebergen-Zeist en Veenendaal geen treinen door een blikseminslag. Reizigers tussen Amersfoort en Arnhem worden geadviseerd om te reizen via Deventer. ​

Hagel

In het midden en oosten van het land zijn er lokaal zware buien waarbij hagel valt. Het KNMI heeft het over hagelstenen met een doorsnee tot twee-en-een-halve centimeter. "Het komt niet vaak voor dat ze zo groot zijn", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. De rest van de avond blijft de kans op zware onweer met lokaal hagel bestaan.

Bekijk beelden:

Weer | Verkeer

Heeft u foto's van dit nieuws? Zet ze op NUfoto.nl