Burgemeesters van Nederlandse gemeenten willen strenger kunnen optreden rondom het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. 

Een algeheel vuurwerkverbod krijgt niet heel veel steun, blijkt uit een enquête die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gehouden onder burgemeesters.

30 procent van de burgemeesters wil een algeheel vuurwerkverbod in zijn of haar gemeente. Wel steunt twee derde van de burgervaders maatregelen om de verkoop terug te brengen tot twee dagen, afsteektijden op 31 december te verkorten en de maximale hoeveelheid verkocht vuurwerk per particulier (nu nog 25 kilo) terug te brengen.

De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, zei eerder vandaag tegen NU.nl dat er een vuurwerkverbod in het centrum van zijn stad komt. "Ik krijg nu al heel veel reacties. Andere burgemeesters zeggen: 'Dat gaan wij ook doen'. Ik weet niet of u het zich nog herinnert van een paar maanden geleden, maar er was weer ontzettend veel schade en ongelukken. Dat moet een keer ophouden.'' In plaats van consumentenvuurwerk wil hij een vuurwerkshow houden in het centrum