Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum wil een vuurwerkverbod in het centrum van zijn stad instellen.

Dat bevestigt burgemeester Broertjes donderdag tegenover NU.nl.

"We zijn nog in overleg met de betrokken partijen, maar het verbod tijdens de jaarwisseling gaat zeker door", zegt Broertjes.

"We zijn al twee jaar bezig om de vuurwerkoverlast te verminderen. We willen dit langzaam opbouwen zodat de mensen kunnen wennen aan het verbod."

De gemeente wil in het centrum zelf een centrale vuurwerkshow verzorgen tijdens de jaarwisseling. Op 12 mei gaat de burgemeester om tafel met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om het mogelijke verbod te bespreken.

"Afgelopen oud en nieuw zag je weer dat er veel mensen blijvende schade overhielden aan vuurwerk. We willen dit voorkomen. Ik ben niet tegen vuurwerk, het gaat mij puur om de overlast en de schadelijke gevolgen."

Verkoopperiode

Broertjes (PvdA) wil ook de verkoopperiode en de afsteekperiode van vuurwerk verkorten, maar daar is een landelijk besluit voor nodig. "Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters maakt zich sterk voor inkorting van deze periodes, maar wij hebben geen directe invloed op die besluitvorming."

Afgelopen jaarwisseling liepen zeven mensen in het centrum van Hilversum blijvende gehoorschade op, nadat een man een stuk illegaal vuurwerk naar een groep mensen gooide.

Op dit moment heeft geen enkele gemeente in Nederland een vuurwerkverbod.