Ajax moet nog drie jaar zonder supporters naar wedstrijden tegen Feyenoord in De Kuip.

Dat meldt de Amsterdamse club woensdag op de website.

"Naar aanleiding van de wanordelijkheden tijdens de bekerfinale van afgelopen zondag in de Kuip heeft Ajax besloten ook de komende drie jaar zonder uitsupporters naar de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam te gaan", aldus Ajax in een statement.

Ajax heeft de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, de KNVB en Feyenoord op de hoogte gesteld van het besluit.

Incidenten

Na een reeks incidenten bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord besloten de clubs in 2009, na overleg met de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, om voor vijf jaar geen supporters mee te nemen bij onderlinge uitwedstrijden in de eredivisie.

Bij tussentijdse evaluaties bleek dat er onvoldoende aanleiding was om deze maatregel voor de Klassieker tussentijds te beëindigen.

Het verbod op uitsupporters loopt dit jaar af en het leek er op dat komend seizoen de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord weer door fans van beide clubs bezocht zou kunnen worden. De Amsterdamse club heeft na het nieuwste wangedrag van de fans echter besloten om de maatregel met nog eens drie jaar te verlengen.

Vuurwerk

De Amsterdamse aanhang gooide zondag in de beginfase van de bekerfinale tot twee keer toe vuurwerk op het veld in Rotterdam. Bovendien richtten de Ajax-supporters vernielingen aan in het stadion van Feyenoord.

De schade die is toegebracht aan de Kuip tijdens de wedstrijd is geraamd op 60.000 euro. "Conform reglementen wordt dit bedrag bij Ajax in rekening gebracht", aldus de gemeente Amsterdam. De kosten zullen zo veel mogelijk worden verhaald op de veroorzakers.

Naast schade aan het veld werden ook vernielingen aangericht aan onder meer reclameborden, toiletten en wasbakken in De Kuip. Bovendien ontstonden er brandjes op de tribune.

Begrip

Feyenoord heeft begrip voor de beslissing van Ajax. De Rotterdamse club denkt er op zijn beurt nog over na of ze vanaf volgend seizoen weer supporters wil meenemen naar Amsterdam. "Wij zijn op dit moment nog niet zo ver'', liet een woordvoerder van Feyenoord weten.

"Tegelijkertijd willen wij ook de tijd krijgen om - zoals afgesproken - alles rustig te bespreken met de lokale driehoek hier in Rotterdam. Dat is ook de afspraak, we willen met een gezamenlijk standpunt komen'', benadrukt de zegsman van Feyenoord.

"En stel dat wij omgekeerd wel supporters willen meenemen, dan hebben we ook Ajax nog nodig. Dat komt later. Over enkele weken hebben we weer overleg met de driehoek, dan zullen we bespreken wat er mogelijk is in de toekomst.''

Excuses

Maandag werd na spoedoverleg tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Amsterdam al besloten dat een groep personen de toegang tot de wedstrijd tussen Heracles en Ajax van aankomende zondag wordt ontzegd.

De Amsterdammers kunnen in die wedstrijd kampioen worden.

Dinsdag bood de fanatieke groep Ajax-supporters, verenigd in Vak410, zijn excuses aan voor de incidenten in De Kuip. De bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax moest worden stilgelegd omdat Ajax-supporters vuurwerk op het veld gooiden.