Vanaf vliegbasis Volkel zijn woensdagmiddag twee F16's opgestegen om twee Russische militaire toestellen te onderscheppen.

Dat meldt vliegbasis Volkel.

De Nederlanders hoefden de toestellen uiteindelijk niet te onderscheppen, omdat de Russen aan de rand van het gebied afweken en op dat moment al werden begeleid door Britse straaljagers.

Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht gezegd. De Nederlandse F-16's stegen vanaf vliegbasis Volkel op toen duidelijk werd dat de Russische toestellen van het type Tupolev TU-95 Bear naar het Nederlandse gebied vlogen.

De Russen zijn even in het uiterste noordelijke deel van het Nederlandse luchtruim boven de Noordzee geweest. "Ze zijn direct overgeven door de Denen aan de Britten", meldt Majoor Wilko ter Horst van de luchtmacht.

"We hebben geen idee waarom de Russen dit doen. Het gebeurt een aantal keer per jaar, zonder exacte interval", zegt Ter Horst. "In het verleden kwam het wel eens voor dat ze een paar keer per maand verschenen, en dan opeens een jaar niet. Er valt niets zinnigs over te zeggen."