Ongeveer vierhonderd Ajax-fans zijn zondag niet welkom bij de wedstrijd tussen Heracles en Ajax in Almelo.

Dat melden de gemeente Amsterdam en Ajax maandagavond in een gezamenlijke verklaring.

Het gaat om fans die in De Kuip aanwezig waren in het vak waaruit vuurwerk werd gegooid tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle.

Ajax kan in Almelo de landstitel prolongeren als het minimaal gelijk speelt. Om niet alle Ajax-supporters onder de kleine groep hooligans te laten lijden, hebben de Amsterdamse Driehoek (gemeente, politie, openbaar ministerie) en Ajax besloten om een mogelijke huldiging van Ajax door te laten gaan.

Onderzoek

De groep van ongeveer vierhonderd supporters wordt uitgesloten, omdat uit eerste politieonderzoek blijkt dat het vuurwerk dat op het veld terecht is gekomen te herleiden is tot de groep in dit vak.

De vierhonderd zaten in het vak recht achter het doel, midden-onderin. Uit het kaartverkoopsysteem was op te maken wie er op de betreffende rijen en stoelen zaten. Hun clubkaarten zullen geblokkeerd worden voor de wedstrijd Heracles tegen Ajax.

"Mochten op 27 april ongeregeldheden ontstaan in Almelo of in Amsterdam dan wordt deze groep ook de toegang tot de slotwedstrijd van de eredivisie, Ajax - NEC op zaterdag 3 mei in de Amsterdam Arena, ontzegd", stelt de gemeente.

De aangebrachte schade aan de Kuip is geraamd op 60.000 euro. "Conform reglementen wordt dit bedrag bij Ajax in rekening gebracht", aldus de gemeente Amsterdam. De kosten zullen zo veel als mogelijk worden verhaald op de veroorzakers.

Brandjes

Ook zouden er reclameborden, toiletten en wasbakken zijn vernield in De Kuip. Bovendien ontstonden er brandjes op de tribune. "Dit is echt extreem. Ik heb dit zelden eerder gezien", zei stadiondirecteur Jan van Merwijk, die sprak van een enorme ravage, tegen RTV Rijnmond.

Het vuurwerk dat op het veld werd gegooid was mogelijk al van tevoren het stadion binnengesmokkeld. "Hoewel iedereen zeer alert is en de veiligheidsmaatregelen enorm, zou dat kunnen. Als we dat willen voorkomen, moeten de maatregelen nog verder worden aangescherpt. Dat zal de sfeer niet veraangenamen", aldus Van Merwijk.

Bekijk beelden van het vuurwerk:

Directie Ajax schaamt zich voor misdragende supporters

KNVB legt 'bekervuurwerk' voor aan aanklager