De natuurbrand die zondag ruim 300 hectare hei en bos in de as legde op de Hoge Veluwe, is in de nacht van zondag op maandag niet opnieuw opgelaaid.

Er zijn nog een paar plaatsen die vragen om nabluswerk, maar het gevaar is definitief geweken, aldus een woordvoerster van de brandweer.

Maandagochtend blijven er nog 4 brandweerauto's in het gebied om de boel in de gaten te houden en te blussen waar dat nodig is.

Het gebied dat door brand werd getroffen is in totaal 527 hectare groot. Daarvan is ruim 300 hectare verwoest.

Het zuiden van het park blijft maandag nog even dicht, vooral zodat de hulpdiensten hun werk goed kunnen doen. De Delenseweg gaat maandagochtend om 8 uur weer open, waardoor het Nationale Park weer bereikbaar is voor publiek. Het Kröller-Müller Museum, dat in het park staat, gaat maandag gewoon weer open om 10.00 uur.

In het museum wordt maandagochtend hard gewerkt om de schilderijen weer aan de muur te hangen. Die werden zondag uit voorzorg in een brandveilige ruimte geplaatst, en moeten weer aan de muur prijken voordat de bezoekers komen.

''We gaan het niet heel erg snel doen, maar we proberen zo veel mogelijk klaar te hebben om 10 uur. Ik ben bang dat we niet alle werken kunnen terughangen vandaag'', zei de adjunct-directeur Rinus Vonhof maandag voor de microfoon van Omroep Gelderland.

Bedwongen

De harde wind, die inmiddels is gaan liggen, zorgde ervoor dat het vuur zich makkelijk verspreidde en moeilijk liet bedwingen. Rond 21.00 uur zondagavond was de brand bedwongen. Vanwege de brand werd De Hoge Veluwe ontruimd en gesloten.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft geen aanwijzingen dat er brandstichting in het spel is.

Bekijk de special op NUfoto