De bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax is zondag bijna een half uur lang gestaakt, nadat supporters vuurwerk op het veld gooiden.

Dat heeft de KNVB afgesproken na overleg met beide clubs en de lokale autoriteiten.

Scheidsrechter Bas Nijhuis legde de finale in De Kuip al na vijf minuten stil, nadat vanuit het vak met Ajax-supporters tot twee keer toe vuurwerk op het veld was gegooid. Het duel werd na een half uur hervat.

De Amsterdamse ploeg was vlak voor de onderbreking op voorsprong gekomen via Ricardo van Rhijn (1-0). 

De KNVB ging hierna in overleg met de arbitrage en de lokale autoriteiten over het vervolg van de wedstrijd. Uiteindelijk werd na bijna een half uur weer afgetrapt.

Vlak na de hervatting boog PEC de achterstand om in een 3-1 voorsprong.

Van der Sar

Tijdens de onderbreking sprak Ajax-directeur Edwin van der Sar de supporters vermanend toe. "Stop met dit vuurwerk, anders gaan we naar de klote als club. Als het nog een keer gebeurt, dan wordt de wedstrijd gestaakt en zijn we deze prijs kwijt. Dus kappen."

"Met deze onzin schieten we helemaal niets op. Als Ajax zijnde niet, als Nederlands voetbalpubliek niet en als KNVB niet."

Rookontwikkeling

Al binnen dertig seconden moest de bekerfinale voor de eerste keer worden onderbroken nadat Ajax-fans vuurwerk op het veld hadden gegooid.

Vanwege de enorme rookontwikkeling was verder spelen onmogelijk. Na een paar minuten hervatte Nijhuis de wedstrijd weer.

Opvallend genoeg werd al het vuurwerk en de brandende fakkels in het strafschopgebied gegooid waarin Ajax-doelman Kenneth Vermeer stond. De Amsterdamse sluitpost zag vlak naast zich allerlei projectielen belanden.

Vermeer draaide zich vervolgens, met de armen wijd, naar de Amsterdamse fans. Nijhuis greep resoluut in en dirigeerde alle spelers van het veld.

Bent u bij de wedstrijd en heeft u foto's? U kunt ze uploaden via NUfoto.