In verband met de grote brand bij Hoenderloo is besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Dat heeft een woordvoerster van het park zondagochtend gezegd.

Campings of dorpen in de buurt hoeven vooralsnog niet te worden ontruimd, liet de brandweer weten.

De brandweer meldt verder dat het vuur uitbreidt. Meer en meer eenheden van de brandweer worden opgeroepen, ook onder meer uit Voorthuizen, Barneveld, Putten, Wageningen en Garderen. De brandweer probeert te voorkomen dat de vlammen overslaan naar een bos.

Volgens een brandweerwoordvoerder zijn er inmiddels ruim 40 blusauto's ingezet en zijn er zo'n 300 brandweermannen bezig. ''En dat is echt heel veel. De brand was eerder op de middag toch ineens enorm opgelaaid, door de aantrekkende wind. Nu wordt dat weer wat minder.''

De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 2, wat betekent dat een incident gevolgen kan hebben voor de omgeving, zoals bijvoorbeeld een gaswolk. De hulpverlening wordt dan uitgebreid, en meerdere diensten gaan gecoördineerd samenwerken.

Het ministerie van Defensie heeft laten weten een tweede blushelikoper te leveren om de brand te bestrijden. Het gaat om een Cougar-transporthelikopter die per keer 2500 liter water kan verspreiden. Een andere transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht, van het type Chinook, hangt volgens een woordvoerder in de lucht en kan bijna 10.000 liter water storten.

De brand heeft inmiddels ruim 350 hectare natuurgebied in de as gelegd. Het park is 5400 hectare groot.

Ontruiming

De ontruiming van het park is prima, en volgens het protocol verlopen, zegt een woordvoerder van het park. ''We hebben natuurlijk plannen liggen, voor als het park moet worden ontruimd. Die hebben goed gewerkt vandaag.''

De naar schatting 2000 wandelaars en fietsers waren ''rap'' naar buiten begeleid. Mensen die niet per se in Hoenderloo moeten zijn, wordt gevraagd uit de buurt te blijven.

Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Over de oorzaak is nog niets te zeggen.

De brandweer roept wandelaars in het gebied op niet naar de brand te gaan. Ze adviseert mensen ook om thuis te blijven en niet te komen kijken.

Volgens de woordvoerster is eerste paasdag doorgaans één van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen.

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum heeft vanwege de brand zijn kunstcollectie zondagmiddag ondergebracht in een brandvrij depot in het museum. Alle kunstwerken, waaronder en grote collectie werken van Vincent van Gogh, zijn van de wanden gehaald en zonder problemen veilig opgeborgen. "We zien het als een goed verlopen oefening'', aldus de woordvoerder.

Volgens hem loopt het museum op dit moment geen gevaar. "De wind is voor ons in een gunstige richting gedraaid."

Bekijk beelden van de brand: