De media-aandacht die ontstond na de overval op het juweliersechtpaar in Deurne heeft geleid tot nuttige en belangrijke discussies, bijvoorbeeld over wat noodweer precies is.

Dat zegt advocaat Peter Plasman, die de zus en de moeder van de 20-jarige doodgeschoten overvaller Abdel H. bijstaat, in een interview met NU.nl.

De advocaat is niet van mening dat er sprake is van een zogeheten 'trial by media' en berichtgeving over de zaak is volgens Plasman mede door de media-optredens van advocaten nu redelijk in balans.

Plasman: "Dit is een bijzondere situatie waar je natuurlijk discussie over krijgt. Als er standpunten worden ingenomen, dan wordt daar ook op gereageerd. Dat vind ik helemaal niet zo erg, want aan deze zaak zitten ook aspecten die de moeite waard zijn om te bediscussiëren. Bijvoorbeeld over wat noodweer precies is. Het is heel goed dat daar over wordt gediscussieerd."

Bekijk een deel van het interview:

De advocaat acht het nu van primair belang dat hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen snel met nieuwe informatie komt. "Omdat de hoofdofficier al zo snel heeft gezegd dat het erg op noodweer lijkt, vind ik dat hij dat ook snel moet laten zien, zodat we iets meer hebben dan de mededeling van de hoofdofficier en het verhaal van Kuijpers [advocaat Jan-Hein Kuijpers, staat juweliersechtpaar bij, red]. Want nu komt het fragmentarisch bij mijn cliënten terecht en die hebben er natuurlijk wel recht op dat ze heel snel worden geïnformeerd", aldus Plasman.

De advocaat denkt dat de hoofdofficier de ophef voor een deel had kunnen inperken als hij de zaken meteen na het incident goed had verwoord. "Dan was het misschien allemaal wat rustiger gegaan."

Beelden

Of zijn cliënten de bewakingsbeelden willen zien als die worden vrijgegeven, weet Plasman naar eigen zeggen niet. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat hij zelf de beelden bekijkt, en vervolgens aan de familie vertelt wat hij heeft gezien.

"Als justitie zegt: 'wij gaan niet vervolgen want het is noodweer' – en dat zou heel goed kunnen - en ze baseren zich op de bewakingsbeelden, dan denk ik wel dat ik de beelden wil zien", aldus Plasman. Hij heeft overigens begrepen dat het nog wel "een paar weken" kan duren voordat de bewakingsbeelden worden vrijgegeven.

Kuijpers

De advocaat heeft geen mening over het mediaoptreden van collega Kuijpers. "Dat is aan hem. Hij vond het nodig, vanuit het belang van zijn cliënten geredeneerd, om met dit verhaal te komen. Ik vond het nodig om daar op te reageren om te laten zien dit is een puur eenzijdig standpunt van iemand die een belang heeft en ook een heel sterk belang."

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier

Mediagenieke zaken leggen advocaat geen windeieren